Samsonite, cel mai mare producator de articole de voiaj din lume, s-a listat vineri la bursa de la Hong Kong, obtinand fonduri de 1,25 miliarde de dolari in urma ofertei publice initiale care s-a derulat la cel mai mic pret din prospect, transmite Reuters, scrie Mediafax.
Scaderile inregistrate in ultima perioada pe marile piete de capital au afectat interesul investitorilor pentru actiuni, determinand numeroase companii sa amane oferte publice initiale.

Actiunile Samsonite vor intra la tranzactionare incepand din 16 iunie.

Bursa de la Hong Kong va gazdui saptamana viitoare oferta publica initiala a Prada, prin care producatorul de posete si bunuri de lux vrea sa atraga 2,6 miliarde de dolari.

"Sentimentul din piata s-a rasturnat recent, iar unele dintre ofertele publice initiale recente nu au mers bine. Companiile sunt fortate sa reduca preturile pentru a se adapta cererii slabe. In general, investitorii se intreaba daca actionarul care vinde este un fond de private equity sau unul de capital de risc", comenteaza un analist din Hong Kong.

Indicele MSCI All-Country World, care masoara performantele burselor din intreaga lume, a scazut cu peste 6% de la inceputul lunii mai.
Samsonite, cu sediul la Luxembourg, a efectuat oferta publica initiala la cel mai mic pret din intervalul specificat in prospect, dupa ce a restrans chiar si acest interval printr-o decizie luata in prealabil.

Dintre actionarii companiei fondul de private equity CVC Capital Partners are de castigat 521 milioane de dolari din vanzarea actiunilor Samsonite la bursa, iar RBS va obtine 300 milioane de dolari din participatia proprie angajata in oferta. Directorul general al Samsomite, Tim Parker, va vinde si el o parte din actiunile detinute, urmand sa obtina 50 milioane de dolari.

Parker a fost poreclit "Printul Intunericului" de sindicatele britanice ale angajatilor Samsonite pentru politica de reduceri de costuri fara remuscari. CEO-ul a concediat 1.000 de angajati imediat ce a a preluat conducerea compainei, in 2009, si a inchis aproape jumatate din magazinele din Statele Unite si o treime dintre cele din Europa. Parker a decis sa scoata compania de pe unele nise ale pietei, reducand costurile anuale cu circa 100 milioane de dolari, potrivit prospectului ofertei publice.

CVC a cumparat Samsonite in 2007 pentru 1,7 miliarde de dolari, asumandu-si si datoriile compainei, cea mai mare parte dintre acestea constituind un imprumut de la RBS. Samsonite a fost nevoita sa restructureze datoriile din cauza impactului crizei globale asupra turismului, RBS primind 30% din actiunile companiei.

Samsonie a fost fondata in 1910 cu o investitie de 3.500 de dolari de vanzatorul american de bagaje Jesse Shwayder. In prezent una dintre cele mai cunoscute marci de genti, valize si alte tipuri de bagaje, Samsonite vrea sa-si extinda prezenta pe o piata de aproape 25 miliarde de dolari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri