Ministerul Finantelor Publice a transferat in luna iunie 6,35% din actiunile Fondului Proprietatea (FP) pentru despagubiri, astfel ca participatia statului a scazut la 18,9%, iar investitorii institutionali straini au continuat sa fie principalii cumparatori, preluand 3,6% din actiuni, scrie Mediafax.
La finalul lunii mai, statul detinea 25,25% din actiunile Fondului Proprietatea.

In primele doua saptamani din luna iunie Ministerul Finantelor a transferat pentru despagubiri un pachet de 1,78%, potrivit datelor transmise spre finalul lunii iunie de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Astfel, rezulta ca in a doua jumatate a lunii iunie statul a mai cedat 4,57% din actiunile Fondului.
Desi statul a transferat celor cu drept de despagubire 6,35% din titlurile FP, actionarii persoane fizice din Romania au continuat sa fie principalii vanzatori in luna iunie, cedand in total 4,75% din actiuni.

La finalul iunie participatia actionarilor persoane fizice romane, de 37,02%, era cu numai 1,6 puncte procentuale peste nivelul din luna mai, de 35,42%, potrivit unui raport transmis, vineri, Bursei de Valori Bucuresti (BVB) de Fondul Proprietatea.

Majoritatea actiunilor FP vandute in iunie la Bursa au fost cumparate de investitorii institutionali straini, care au preluat 3,6% din toate titlurile Fondului. Prin aceste tranzactii, investitorii persoane juridice straine au ajuns sa controleze cumulat 27,33%, fata de 23,72% la finalul lunii mai.

Investitorii institutionali romani au fost si ei printre cumparatorii importanti de actiuni Fondul Proprietatea, achizitionand in total 1,1% din capital. Astfel, persoanele juridice inregistrate in Romania si-au majorat detinerile la un total de 7,91%, de la 6,81% in luna mai.

Actionarii persoane fizice straine au vandut in iunie 0,1% din titluri, astfel ca participatia lor a scazut la 8,69%, de la 8,79%.

Cel mai mare actionar persoana fizica a Fondului Proprietatea, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, si-a pastrat participatia, de 6,68%.

La 15 iunie, compania de administrare a investitiilor City of London Investment Management a anuntat ca detine indirect 5,85% din actiunile FP, pachetul fiind format atat din actiuni, cat si din produse structurate emise de UniCredit Bank.

Totodata, prin programul de rascumparare inceput in luna mai, Fondul a ajuns sa detina aproape 0,5% din propriile actiuni. Pachetul maxim pentru care Franklin Templeton are dreptul sa il rascumpere reprezinta 10% din capitalul social, insa Fondul nu dispune de banii necesari decat pentru aproximativ 1,5%.

Franklin Templeton a anuntat, miercuri, ca va propune actionarilor FP listarea Fondului la bursa de la Varsovia, prin vanzarea unui pachet de maximum 10% din actiuni. Astfel, actiunile care vor fi rascumparate de la BVB ar urma sa fie vandute la bursa din Polonia.

La finalul lunii iunie, Fondul avea 9.888 de actionari, cu 314 mai multi decat in mai, cand erau 9.574 de actionari. FP nu prezinta numarul de actionari defalcat pe fiecare categorie.

In prima jumatate a lunii iunie, ANRP a emis 318 titluri de conversie pentru transferul de actiuni Fondul Proprietatea de la Ministerul Finantelor in conturilor unor persoane pentru despagubiri. Autoritatea mentiona atunci ca analizeaza si verifica documentele depuse in 262 de dosare, urmand sa fie intocmite si emise titluri de conversie pentru cei care au depus dosarele.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de vineri in crestere cu 0,47%, la 0,536 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea FP este de 7,385 miliarde lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri