Raiffeisen Capital & Investment (RCI) isi reduce pretul tinta peste un an de zile pentru actiunile Transgaz, de la
256,23 RON pe actiune la 249,5 RON pe actiune si isi mentine recomandarea “pastreaza”, se arata intr-un comunicat al companiei.

Autoritatea de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) nu a revizuit tarifele Transgaz la inceputul lunii iulie, cum era de asteptat conform metodologiei de reglementare.

“Dat fiind ca ultima ajustare a tarifelor Transgaz a avut loc la finalul lui august 2009 si cantitatile transportate au fost sub cele estimate de catre autoritate, ne asteptam, conform rapoartelor noastre precedente, la o majorare a tarifelor de 7%. Luand in calcul ca ANRE nu a furnizat nici o indicatie privind intentiile sale, am decis sa adoptam o pozitie conservatoare, presupunand ca tarifele nu vor fi ajustate pe parcursul anului gazier curent (iulie 2011-iunie 2012). Estimam ca urmatoarea ajustare a tarifelor va avea loc la sfarsitul lui iunie 2012, cand urmeaza sa inceapa si o noua perioada de reglementare. Chiar si atunci, am luat in calcul o crestere graduala a tarifelor, care permite apropierea progresiva a veniturilor din transport de veniturile reglementate. Astfel estimam o crestere a tarifelor de transport cu 7% in iulie 2012 si 2013 si cu 6% in iulie 2014 si cresteri moderate dupa aceea, in linie cu veniturile reglementate”, se arata in analiza RCI.

Dupa cresterea cu 20% a consumului de gaze in mai, analistii au revizuit cantitatile transportate la 131 TWh, cu 2% peste estimarea anterioara, dar in linie cu cantitatile de anul trecut. Cresterea cantitatilor diminueaza partial efectul tarifelor mai mici.

“Am redus cheltuielile cu salariile conform bugetului revizuit si aprobat de actionari in iulie. Transgaz foloseste gaz intern pentru a acoperi pierderile din retea si conform pretului stabilit de catre ANRE pentru cosul de gaze, pretul gazului domestic a ramas constant. Deoarece noi ne asteptam la o majorare a pretului, ne-am redus previziunile, dar continuam sa estimam cresteri substantiale in anii urmatori care sa permita apropierea pretului gazului intern de cel din import. In ciuda scaderii costurilor si cresterii cantitatilor, tarifele mai mici decat asteptarile noastre anterioare influenteaza puternic profitul si anticipam ca acesta va fi cu 10% sub estimarile noastre precendente in anii 2012-2013”, se mai arata in raport.

Rata de distribuire a dividendelor pe anul 2011 la 90% a fost ajustata, conform bugetului aprobat de actionari.

“Ne asteptam la o scadere a ratei catre 55% pe urmatorii trei ani, care sa permita companiei sa isi finanteze planul de investitii fara a apela la imprumuturi bancare. Dupa aceea, pe masura ce planul de investitii se reduce, estimam o crestere a ratei de distribuire catre 100%. Din modelul de evaluare prin actualizarea dividendelor rezulta un pret tinta la 12 luni de 249,5 RON, cu 3% mai mic decat pretul estimat anterior, dat fiind ca tarifele nu au fost ajutate la mijlocul anului cum ne asteptam. Pretul tinta indica un potential de crestere de 9% fata de pretul curent si astfel ne mentinem recomandarea pastreaza”, explica analistii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri