Cea mai mare economie a lumii primea o lovitura fara precedent cu o luna in urma, agentia Standard&Poors retrogradand pentru prima data in istorie ratingul AAA detinut de SUA. Chiar daca inainte de acest moment aproape toti expertii se aratau increzatori ca pietele de capital nu vor suferi caderi abrupte, in realitate situatia a fost exact inversa.
Piata americana a debutat vineri, 5 august, cu o evolutie demna de stereotipul „linistea dinaintea furtunii”. S&P 500 si Dow Jones, principalii indici ai Bursei de la New York, aveau la finele sedintei de tranzactionare evolutii ce abia meritau sa fie luate in seama (scadere de 0,05% pe S&P 500 si crestere de 0,5% pe Dow Jones).

In dupa-amiaza aceleiasi zi, agentia Standard&Poors a lansat o adevarata bomba in pietele de capital, anuntand ca reduce cu o treapta, de la AAA la AA, ratingul pe termen lung al SUA, pe fondul ingrijorarilor cu privire la deficitul bugetului si datoriile tarii.

Redeschiderea pietelor in sedinta de luni a marcat o prabusire a tuturor preturilor. Indicii americani au pierdut 6,7%, in vreme ce pe bursa locala indicele BET suferea o corectie de 8,3%.

Incercand sa calmeze spiritele, presedintele SUA, Barack Obama, sustine un discurs in care afirma ca „orice spune o agentie de rating, SUA ramane o tara de AAA”.

Si miliardarul Warren Buffet sustine aceasta teorie, acesta caracterizand retrogradarea ca fiind „fara sens” si afirmand totodata ca ar acorda SUA ratingul „AAAA”, daca acesta ar exista.


Marti situatia a parut ca se agraveaza, panica fiind cuvantul de ordine pe Bursa de Valori Bucuresti, acolo unde indicii ajunsesera in cursul zilei sa scada chiar si cu 15%. Presedintele BVB, Stere Farmache, asigura investitorii ca tranzactionarea nu va fi oprita, asa cum se intamplase in toamna anului 2008, dupa falimentul Lehman Brothers. Spre sfarsitul zilei situatia se detensioneaza, scaderile temperandu-se pana la 4 – 5%.

BVB ajunge astfel sa piarda un miliard de euro in capitalizare. In ciuda acestui fapt, brokerii locali evita sa „arunce prosopul”, sustinand ca asistam mai degraba la niste reactii de moment.

Ecourile retrogradarii SUA continua sa se auda in presa internationala, Franta, Japonia si Marea Britanie fiind puse pe lista unor posibile tari al caror rating ar putea sa fie redus.


Asa cum era de asteptat, dupa o asemenea cadere apar si primele zvonuri cu privire la fondurile de investitii si persoanele care au avut informatii privilegiate si au profitat de retrogradarea SUA. Numele lui George Soros este tot mai mentionat in discutiile cu privire la misteriosul investitor care a facut 10 miliarde de dolari de pe urma acestui eveniment.

Tranzactiile short selling intra din nou in atentia institutiilor de reglementare, Grecia fiind prima tara care le interzice, autoritatile elene temandu-se ca aceste schimburi vor amplifica turbulentele din piata. Cateva zile mai tarziu si alte tari din UE vor impune restrictii pe short selling.

La o saptamana dupa ce SUA si-a pierdut ratingul AAA, pretul aurului, care inregistrase intre timp un raliu semnificativ, ajunge sa-l depaseasca pe cel al platinei.

Pietele au continuat sa scada si in restul lunii august, chiar daca la o intensitate mai redusa, evolutia acestora determinanu-i pe o parte din investitori, precum George Soros, sa afirme ca SUA a intrat intr-o a doua recesiune.

La trei saptamani de la evenimentul petrecut in SUA, Bursa din New York ajunge sa piarda un trilion de dolari in capitalizare. Agentia Standard & Poor's se apara insa si spune ca retrogradarea ratingului Statelor Unite nu este cea care a cauzat caderea burselor.

Ultima parte a lunii august a reusit sa aduca si o serie de cresteri moderate, cel putin pe Bursa de la Bucuresti, tendinta care nu a fost sustinuta in primele zile din septembrie.

Sursa imagine: sxc.hu
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri