Bursa de la Bucuresti a inchis cu un avans de 0,56%, dupa ce a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani, iar actiunile Bancii Comerciale Carpatica (BCC) au ramas fara vanzatori si au castigat 15%, nivelul maxim de variatie admis pentru majoritatea titlurilor de la BVB.
"Piata si-a mai revenit astazi (miercuri, n.r) sau poate este doar un repaus dupa caderea de marti. Exista o asteptare, fapt demonstrat de volumele destul de mici. Cel mai mult au suferit SIF-urile si sectorul bancar, iar BET-FI se afla in zona critica de 15.000 de puncte si daca sparge acest nivel probabil ca urmatorul prag va fi cel de 12.500 puncte", a declarat directorul de operatiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci (foto).

Actiunile celor mai lichide zece companii, analizate de indicele BET, se plasa cu 0,51% peste nivelul de marti, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,27%, scrie Mediafax.

Astfel, indicele extins al Bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea (FP), afisa un plus de 0,67%.

Bursa de la Bucuresti a coborat marti cu 1,33% si a atins cel mai redus nivel din ultimii doi ani, intr-o piata in care investitorii au continuat sa reactioneze negativ sub presiunea scaderilor de pe bursele internationale.

Murgoci considera ca jucatorii trebuie sa ramana prudenti si sa urmareasca toate noutatile.

"Investitorii sunt cuprinsi de panica unei posibile recesiuni economice si nu se mai gandesc decat la o modalitate sa scape mai rapid de actiuni sau macar la o parte importanta din portofoliul lor. Pe termen scurt este greu de realizat o previziune pentru ca orice scenariu este posibil. Ceea ce trebuie sa faca investitorii este sa ramana atenti la stiri si sa reactioneze pe masura ce ele apar. Panica probabil ca va mai patrunde in pietele financiare, creand un mediu perfect pentru speculatori", a spus Murgoci.

Potrivit directorului Estinvest, pe plan local singurele stiri care mai pot agita piata vor fi cele referitoare la modificarea pragului de detinere la SIF-uri si noi amanunte legate de posibila achizitie de catre Erste a actiunilor BCR detinute de catre SIF-uri.

Titlurile Fondului Proprietatea au fost din nou cele mai lichide in sesiunea de miercuri, insa cele mai multe titluri tranzactionate au fost cedate prin cinci transferuri speciale, in valoare de 10,82 milioane lei. Ultima tranzactie deal a fost operata la un pret de 0,43 lei, cu 1,11% peste referinta de marti, cand a fost inregistrat minimul de la listarea Fondului.

Pe piata principala actiunile au inchis la acelasi pret, de 0,43 lei, si au fost incheiate operatiuni de 8,46 milioane lei.

Lichiditatea de pe segmentul de actiuni a fost de 30,75 milioane lei (7,1 milioane euro), peste rulajul sesiunii precedente, de 23,8 milioane lei (5,5 milioane euro).

Actiunile Bancii Carpatica au inregistrat si miercuri cel mai mare castig, de 15%, ultimul transfer fiind perfectat la un pret de 0,0621 lei. Titlurile au ramas fara vanzatori, astfel ca rulajul a fost de doar 458.000 de lei. Titlurile BCC au urcat si marti, cu 14,89%.

Ziarul Financiar a scris marti ca discutiile dintre omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza Banca Carpatica, si fondul de private equity AnaCap privind incheierea unei tranzactii care sa injecteze capital in banca urmeaza sa ajunga la un deznodamant la jumatatea acestei luni, dupa ce potentialul investitor va incheia procesul de due diligence si va avansa o oferta.

Banca a anuntat ulterior ca la nivelul conducerii nu exista informatii sau decizii in legatura cu negocieri in curs pentru vanzarea unor pachete de actiuni sau majorari de capital.

Titlurile BRD s-au plasat pe locul secund dupa lichiditate, cu un rulaj de 2,17 milioane lei. Ultimul transfer s-a realizat la 10,9 lei, cu 1,875 peste referinta de marti.

Actiunile Oltchim (OLT) au consemnat si miercuri o corectie semnificativa, de 7,56%, iar pretul acestor titluri a ajuns la 0,605 lei. Schimburile cu actiunile combinatului chimic au totalizat aproape 50.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, operatiunile au cumulat 1,9 milioane lei, suma de aproape doua ori mai mare decat rulajul din sedinta precedenta, de 993.000 de lei.

Titlurile Galgros Galati (GALV) au fost cele mai lichide, cu transferuri de 1,4 milioane de lei, iar pretul a scazut cu 28%, la 7,2 de lei.

La finele sesiunii de la Bucuresti, bursele europene urcau cu pana la 3,7%, cu aprecieri importante in sectorul bancar, dupa ce ministrii europeni ai Finantelor au convenit sa protejeze bancile din zona euro afectate de criza datoriilor de stat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri