Statul roman a revenit in actionariatul Rompetrol Rafinare (RRC), potrivit datelor publicate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Avand in vedere cotatiile din piata, pachetul de 44,7% controlat de Ministerul Finantelor valoreaza 218 milioane euro, in comparatie cu datoria de 517 milioane euro pe care kazahii o mai aveau de platit.
In noua structura a actionariatului, The Rompetrol Group detine 43,74% din RRC.

Anul trecut, Grupul Rompetrol anuntase ca plateste doar 54 de milioane euro din datoria totala de 571 milioane euro pe care o avea catre statul roman, rezultata din conversia datoriilor in obligatiuni cu scadenta in 2010. Practic, suma a fost platita pentru a nu permite statului roman sa devina actionariatul majoritar al companiei dupa ce isi va primi restul datoriei sub forma de actiuni RRC.

Pierderea statului ar putea sa creasca in perioada urmatoare, daca tendinta negativa a pietelor se mentine iar actiunile Rompetrol Rafinare continua sa se deprecieze. Titlurile RRC au scazut cu 21,2% in acest an pe Bursa.

Cu doua ore inaintea inchiderii sedintei de joi, actiunile Rompetrol cresteau 6,9% pana la 0,048 lei/unitate. Avand in vedere acest pret, compania este evaluata la 2,11 miliarde lei (487 milioane euro).

Oficialii Ministerului Finantelor nu au mentionat pana la aceasta daca, si in ce fel vor fi valorificate actiunile RRC pe care urmau sa le primeasca.

Sursa imagine: Rompetrol

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri