Fondul Propietatea (FP) estimeaza ca va obtine in 2012 un profit net de 442,55 milioane de lei (102 milioane euro), mai mult decat dublu fata de castigul bugetat pentru acest an, insa cu aproape 100 milioane de lei mai putin compartiv cu rezultatul obtinut in primele noua luni.
Veniturile Fondului ar urma sa inregistreaze o crestere spectaculoasa, de 77%, fata de nivelul bugetat in acest an, de la 299,33 milioane de lei la 529,53 milioane de lei, potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pentru 2012, care va fi discutat in AGA pe 23 noimbrie, informeaza Mediafax.

Cea mai mare parte din aceste venituri va proveni din dividende, in suma de 509,46 milioane de lei, in timp ce Fondul ar urma sa incaseze 20 de milioane de lei din dobanzi.

Veniturile din dividende, in crestere 2,4 ori comparativ cu bugetul anului 2011, au fost estimate pornind de la ipoteza ca dividendele in anul 2012 vor fi similare celor inregistrate in anul 2011. Companiile din portofoliul FP au alocat in acest an dividende mult peste cele platite in 2010, astfel ca sumele incasate de Fond sunt mul mai mari comparativ cu cele bugetate.

Fondul are de primit in acest an dividende de 516,5 milioane lei. La sfarsitul lunii septembrie, Fondul avea deja un profit de 535,29 milioane lei.

Venituri din dobanzi vor scadea insa cu 78% comparativ cu bugetul anului 2011, ca urmare a scaderii soldului mediu estimat al instrumentelor pietei monetare pentru anul 2012, prin distribuirea de dividende, cumpararea de participatii si reducerea ratelor dobanzii pentru depozitele bancare din cursul anului 2011.

Pentru 2012, Fondul a luat in calcul un nivel mediu anual al ratei dobazii pentru instrumentele financiare de 4,5%, egala cu media ratei dobanzii la depozitele bancare in anul 2011.

Totodata, bugetul prevede cheltuieli de 67,83 milioane lei, cu 27% mai mici fata de cele anticipate pentru acest an, de 92,33 milioane de lei. Cea mai mare parte a cheltuielilor, de 46,21 milioane de lei, va avea ca destinatie plata serviciilor executate de catre terti, in timp ce cheltuielile privind comisioanele si onorariile, care include in principal comisionul CNVM, au fost estimate la 16,18 milioane de lei.

Bugetul pentru anul viitor a fost intocmit folosind ipoteza ca in cursul anului 2012 Fondul nu va achizitiona participatii in alte societati, nu va vinde nici una din participatiile din portofoliu si nu va participa la majorarile de capital social ale societatilor din portofoliu, iar structura activelor va ramane aceeasi in perioada incepand cu 31 august 2011 pana la sfarsitul anului 2012.

Fondul precizeaza ca ipoteze luate in considerare au fost folosite doar pentru fundamentarea bugetului, si nu reprezinta reflectarea activitatilor ce vor fi intreprinse pentru administrarea fondului.

Bugetul a fost intocmit in septembrie 2011, in conformitate cu standardele romanesti de contabilitate.

Totodata, Fondul estimeaza ca va distribui integral profitul din 2011 sub forma de dividende.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a convocat actionarii la 23 noiembrie pentru modificarea modalitatii de vot, diminuarea capitalului social cu titlurile rascumparate si bugetul pentru anul viitor.

Schimbarea modalitatii de vot in AGA la Fond, in formula o actiune pentru un vot, vine dupa ce participatia statului a scazut sub 33%.

FP este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul are un capital social de 13,778 miliarde lei, divizat in 13,778 de actiuni cu o valoare nominala de 1 leu.

La finalul lunii septembrie, statul mai detinea 7,58% din actiunile FP. Investitorii straini detineau cumulat 45,13% din titluri, iar actionarii romani aveau 45,65% din capitalul Fondului. FP detinea 1,64% din propriile actiuni, pe care le-a obtinut in cadrul unui program de rascumparare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri