Cand Bursa scade in prima saptamana dupa sarbatorile de iarna, urmeaza un an in care economia Romaniei va fi in picaj. Cel putin aceasta este concluzia care poate sa fie trasa privind la statistica ultimilor zece ani.
Raliul de Craciun, o sintagma folosita de investitori si traderi pentru a descrie perioada in general pozitiva inregistrata de piete in preajma sabratorilor de iarna, nu a lipsit pe Bursa de la Bucuresti (BVB) decat de doua ori in ultimii zece ani.

Motivatiile acestuia sunt variate si difera in functie de perceptia fiecaruia. Anumiti brokeri considera ca marile fonduri de investitii incearca sa imbunatateasca imaginea portofoliului anual realizand tranzactii de ultim moment. Alti traderi vorbesc despre optimismul din perioada sarbatorilor, de bonsurile de sfarsit de an primite de investitori, sau, pur si simplu, de istoria care pare sa se repete aproape in fiecare an.

Luand in calcul aceasta ultima perceptie, statistica ultimilor zece ani arata foarte bine pe plan local: opt ani de crestere, cu randamente ce au trecut in unele cazuri de 10% in doar cinci zile, si doar doi ani in care Railul de Craciun nu a existat pe BVB.

(click si zoom pe imagini pentru o vizualizare mai buna)



Scaderile au aparut dupa Craciunul din anii 2007 si 2008. Coincidenta sau nu, anii ce au urmat au fost singurii din acest deceniu in care Produsul Intern Brut al Romaniei (PIB) a scazut. In 2009 PIB-ul a scazut cu 7,1% iar in 2010 indicatorul a mai pierdut 1,3%.



De cealalta parte, BET, principalul indice al bursei romanesti, a scazut cu 5,1% si cu 5,2%, in cele cinci sedinte de tranzactionare ce au urmat sarbatorilor de iarna din anii 2007, respectiv 2008.

De notat faptul ca incepand cu 2010, sefii BVB au decis sa permita tranzactionarea pe bursa chiar si in saptamana dintre Craciun si Revelion, spre deosebire de anii anteriori cand piata era inchisa pana in primele zile lucratoare din ianuarie.

Cum se vede insa un Raliu de Craciun in portofoliul investitorilor? In general, cu un castig in medie de 7,1%.

Cu trei ore inaintea inchiderii sedintei de tranzactionare de marti, raliul pe Bursa de Valori Bucuresti inca se lasa asteptat, principalii indici inregistrand variatii minore, de +/- 0,2%. Revenirea de sfarsit de an parea insa a se contura mult mai bine pe plan extern, acolo unde bursele din Germania si Franta, printre putinele deschise in aceasta perioada, cresteau cu aproape un procent.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri