Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inregistrat un profit net de 17 mil. lei (4 mil. euro) in 2011, de trei ori mai mult decat cel aferent anului 2010. Listarea Fondului Proprietatea a marit incasarile din comisioane, in vreme de dividendele din anii 2007 – 2010 de la Depozitarul Central a suplimentat veniturile cu 8,2 mil. lei.
"Influenta cea mai mare asupra rezultatelor financiare a avut-o cresterea activitatii de tranzactionare pe aproape toate segmentele administrate de catre BVB, iar pe plan financiar incasarea dividendelor aferente anilor 2007 si 2010 de la Depozitarul Central) a impactat rezultatul obtinut", se mentioneaza intr-un comunicat al BVB.

Cifra de afaceri a BVB a crescut cu 66,4% pana la 21,7 mil. lei, datorita realizarii unor venituri mai mari din activitatea de tranzactionare, din inregistrarea de noi participanti, din activitatea de admitere si mentinere la tranzactionare a emitentilor si din vanzarea de informatii bursiere.

BVB a inregistrat in anul 2011 o crestere de peste 21 de ori a profitului operational pana la 6,39 mil. lei, in conditiile in care in trimestrul 4 din 2011 rezultatul din activitatea operationala a fost unul negativ in suma de 0,39 mil.lei, fata de pierderea de 1,8 mil.lei in aceeasi perioada a anului 2010.

Bursa avea lichiditati de aproape 74 milioane lei la sfarsitul anului 2011, cu 16% mai mult fata de cele din anul precedent. Activele BVB au fost de asemenea in urcare, cu 17,6%, pana la 106 milioane lei.

In privinta veniturilor, acestea au crescut cu 83% pana la 37 milioane lei, in vreme ce cheltuielile s-au majorat cu aproximativ 33%, pana la 18,2 milioane lei.

BVB a avut in 2011 o marja operationala de 29,4%, in timp ce rentabilitatea capitalulu propriu (ROE) a fost de 16,6%.

Valentin Ionescu a fost concediat in luna noiembrie a anului trecut, Consiliul Bursei invocand faptul ca si-a respectat obiectivele in proportie de 10%.

Adunarea Generala a Actionarilor BVB de la inceputul lunii ianuarie va ramane mult timp in istoria pietei de capital locale, din mai multe motive. Stere Farmache a fost detronat de economistul-sef al BCR, iar grupul de banci coagulat in jurul Erste detine majoritatea in Consiliul de Administratie. Daca aceasta schimbare este de bun augur sau nu, vom vedea la primul bilant al boardului, care nu are o misiune deloc usoara.

Cel putin la nivel declarativ, piata sustine noul Consiliu condus de Lucian Anghel. In privinta asteptarilor, se doreste punerea in practica a teoriilor „predate” la nesfarsit in ultimii zece ani.

Noul Consiliu de Administratie al Bursei a avut ieri prima sedinta oficiala, in care au fost alesi vicepresedintii, componenta comisiilor si s-a decis demararea procesul de selectie a candidatului care va ocupa pozitia de director general al BVB. Selectia candidatului va fi facuta prin intermediul unei companii de executive search.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri