Bursa de Valori Bucuresti (BVB) are de luni o noua conducere. Cel putin la nivel declarativ, piata sustine noul Consiliu condus de Lucian Anghel. In privinta asteptarilor, se doreste punerea in practica a teoriilor „predate” la nesfarsit in ultimii zece ani.
Schimbarea sefilor Bursei a avut loc dupa Lucian Anghel la inlocuit pe Stere Farmache in functia de presedinte, iar grupul marilor banci din actionariatul BVB au obtinut controlul Consiliului de Administratie.
Cum sunt vazuti noi administratori de reprezentantii brokerilor si la ce se asteapta acestia de la noul Consiliu?


Rares Nilas, director general BT Securities

"Ca este sau nu o schimbare buna, actionarii vor decide asta. Daca ne uitam insa la cum a inceput anul pe bursa, cu tranzactii de cate 2 mil. euro pe zi, eu spun ca devinde destul de clar cat de necesara era schimbarea. Cand ai astfel de tranzactii nu prea ai ce argument sa mai aduci in favoarea ta.

In acest moment probabil nu vom mai discuta doar la nivel teoretic de conturi globale generalizate sau de o parte din proiectele mai vechi ale BVB. Ma astept ca actualul Consiliu sa si puna in practica modernizarea pietei locale si aducerea sistemelor la nivel international"

Lucian Isac, director general Estinvest si fost administrator BVB


"Promovarea in randul investitorilor romani ar trebui sa fie pe primul loc in topul prioritatilor. Inainte de alegeri eram in proces de selectare a unei agentii care sa se ocupe de publicitate si PR pentru Bursa. Cred ca acest demers, de transformare a BVB intr-o adevarata piata a romanilor, trebuie continuat.

Promovarea BVB in randul populatiei trebuie facuta si pentru a evita o mare problema a pietei: confuzia cu piata Forex. Aceasta problema trebuie eliminata deoarece imaginea pietei de actiuni are foarte mult de suferit din aceasta perspectiva.

De asemenea, noul CA trebuie sa continue discutiile pe care le aveam cu CNVM in vederea realizarii unui demers prin care sa se revina la taxare preferentiala a investitorilor care cumapra si mentin actiuni pe o perioada mai mare de un an".

Victor Cionga, managing director AZ Capital Advisors


"Aceasta schimbare, prin care in Consiliul de Administratie au venit reprezentantii celor mai mari brokeri locali, este de bun augur, in acelasi timp pastrandu-se si reprezentanti ai vechiului Consiliu, este de bun augur.

Principalea misiune a noului CA este sa fie un factor coagulant care sa ajute la modernizarea pietei, facand-o mai atractiva pentru investitorii internationali.

De asemenea ar trebui sa se urgenteze instalarea unei echipe executive, careia sa i se acorde tot sprijinul. Revenirea lui Valentin Ionescu in aceasta functie ar putea sa reprezinte o buna optiune, prin care sa se castige si timp.

Nu in ultimul rand ma astept la o transparenta mai buna insa fara sa vedem exibitionisme, fara sa vedem toate discutiile si „secretele” BVB in presa.

Schimbarile in bine nu se pot face decat prin colaborare intre principalii actori: CNVM, BVB, emitentii si brokerii. Si statul, prin listarile pe care le are anuntate, ar putea ajuta foarte mult piata locala, in conditiile in care, evident, pretul cerut in oferte ar fi pe masura asteptarilor".

Adrian Lupsan, directorul adjunct al Intercapital Invest si recent ales administrator BVB, a declarat luni dimineata, la postul de televiziune The Money Channel, ca va sustine readucerea lui Valentin Ionescu pe postul de director general al institutiei. Ionescu a fost concediat la finalul anului trecut, pe motiv ca si-a indeplinit doar 10% din obiective.


Adrian Simionescu, presedinte si director general Vienna Investment Trust

"Este pentru prima data in istoria Bursei cand se schimba Consiliului de Administratie inainte de expirarea mandatului. Noul board este format in mare parte din oameni care nu s-aui mai implicat niciodata in managementul pietei, care reprezinta actionari importanti si incep sa isi faca propria politica. Perspectivele par a fi bune, planuri mari exista, acum ramane de vazut ce se va intampla. Totusi, sa nu ne imbatam cu apa rece - multe din problemele majore ale bursei nu tin de piata, ci de terte institutii, precum statul sau CNVM.

Ma astept sa vad de la noul CA flexibilitate, accesibilitate, imbunatatirea cadrului, dar privatizarile nu se pot face doar prin decizia Consiliului. Primele schimbari in bine le-am vazut chiar de cand si-a inceput activitatea vechiul consiliu: s-au luat decizii rapid si mult mai flexibil, deci nu pot sa spun ca am fost nemultumit de activitate. De la noii administratori, teoretic ma astept la mai bine.

Pentru prima data, are loc o schimbare a controlului asupra conducerii BVB din sfera brokerilor spre cea a bancilor. Sunt oameni cu experienta, catre trebuie sa continue ce a fost bine si sa schimbe ce a fost rau. Nu ma astept la minuni, dar perspectivele sunt foarte bune, exista potential de crestere si eu sunt optimist. Oricum, descarcarea de gestiune o sa fie durata, actualul CA trebuie sa isi incheie bilantul, deci va fi un transfer treptat de responsabilitate si putere".

Adrian Manaila, presedintele EldaInvest si administrator BVB pana martie 2010

"Sper sa fie o mutare buna pentru ca de cinci ani avem numai tranzactii de 5 mil. euro si deja devine cronica lipsa de lichiditate, nu doar o problema de moment, cauzata de criza.

Schimbarea este oportuna in conditiile in care in fostul consiliu marile banci si noii actionari nu erau practic reprezentati. La alegerile anterioare o jumatate din actionari au avut toti membri din CA iar cealalta jumatate a ramas pe dinafara, lucru care nu era corect.

Primul lucru pe care administratorii trebuie sa il faca este gasirea unui director general profesionist, si, preferabil, independent, fara “legaturi” in piata. Eu as merge pana la angajarea unei firme de head hunting care sa vina cu niste propuneri, altfel iarasi ajungem la grupuri, plangeri si interventii.

De asemenea, sa continue procesul de reformare a institutiei si aducerea pietei la un nivel european. Generalizarea conturilor globale trebuie urgentata deoarece dualitatea din prezent incurca foarte mult toti brokerii din piata".

Nicolae Ghergus, presedinte Confident Invest

"Eu cred ca se pun prea mare accent pe functia de presedinte, pentru ca pana la urma acesta tot un singur vot are in CA. Sigur, daca se va merge <fiecare tabara din CA voteaza la fel de fiecare data>, atunci s-ar putea sa apara ceva probleme.

Eu insa cred ca dupa aceste alegeri avem un grup bun extrem de eterogen in Consiliu de Administratie: reprezentanti ai pietei, finantisti, brokeri, reprezentanti ai actionarilor straini, avocati.

Ce vrem de la noul Consiliu? Din perspectiva mea ca broker sunt lucrurile obisnuite, atragerea de noi emitenti, a investitorilor in piata si a unui director capabil. Din punctul de vedere al actionarului vreau un plan strategic cu directia pe care BVB vrea sa o ia, plan cu pasi multianuali, cu obiective clare si care sa fie votat in AGA de o majoritate absoluta.

Nu conteaza ca acel plan poate sa fie in directia opusa ideilor mele, dar acesta sa fie asumat de trei sferturi din piata si atunci vom fi obligati sa il urmam.

Mereu am tipat dupa o strategie adevarata, nu doar dupa trei obiective anuntate pe final de an. Vreau sa stiu ce facem in urmatorii trei ani, fie ca ne indreptam spre o colaborare cu Viena, Londra, sau mergem spre est, dar sa existe ceva coerent".




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri