Bursa de la Bucuresti a scazut cu 0,83%, mai lent decat bursele europene, dupa doar o zi de crestere, insa cei mai multi investitori au continuat sa lipseasca de la tranzactionare, astfel ca lichiditatea a fost de numai 12,8 milioane lei, scrie Mediafax.
In primele minute piata a scazut cu 0,8% si a fluctuat nesemnificativ la acest nivel pana la ora 12:00, cand a inceput sa recupereze lent corectia. Dupa ora 12:30 indicele general BET-C a trecut foarte usor pe verde, iar dupa ora 14:30 s-a intors pe scadere.

"O explicatie pentru corelarea mai slaba cu pietele externe poate fi gasita in faptul ca scaderile puternice din ultimele doua saptamani au impins majoritatea blue-chips-urilor (actiunilor lichide - n.r.) in zona unor suporturi destul de puternice", a declarat Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 1,05%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,91% sub nivelul de marti.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborat cu 1,16%.
Totodata, indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 0,98%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Actiunile Azomures (AZO) au avansat cu 7,11%, la 2,185 lei, dupa anuntul ofertei de preluare in care noul actionar majoritar, traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa Holding, propune un pret cu aproape 9% peste cotatia precedenta de la bursa. Ameropa vrea sa preia 24,12% din actiunile combinatului chimic, pentru 281,7 milioane lei (63,3 milioane euro), si a prezentat un pret de 2,22 lei/actiune.

La mijlocul sedintei, titlurile Azomures consemnau al doilea rulaj din piata, de 2,5 milioane lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 12,8 milioane lei (2,9 milioane euro), valoare cu 40% sub rulajul sedintei precedente, de numai 9,1 milioane lei (2 milioane euro). Bursa a consemnat marti cea mai redusa lichiditate din 13 aprilie.

"Diminuarea semnificativa la nivelul volumelor din ultimele doua zile vine ca un efect de baza al scaderii de 14,4% a indicelui BET pe parcursul a noua sedinte consecutive. Scaderea a afectat apetitul la risc al investitorilor, care va continua sa ramana la cote scazute atata timp cat planeaza incertitudinea pe pietele mature", a mai spus brokerul.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 3,4 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,8%, la 0,49 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in scadere cu pana la 1,8%, din cauza neincrederii investitorilor in capacitatea liderilor UE de a inregistra progrese notabile in combaterea crizei datoriilor, la summitul de miercuri.

Totodata, temerile jucatorilor ca Grecia ar putea fi nevoita sa paraseasca zona euro s-au amplificat dupa ce premierul elen Lucas Papademos a declarat miercuri, intr-un interviu, ca Grecia nu are alta solutie decat sa respecte programul de austeritate, sau sa iasa din uniunea monetara.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri