Consortiul compus din JP Morgan si UniCredit Group si KBC Securities vor intermedia listarea tehnica a actiunilor Fondului Proprietatea la Bursa de Valori de la Varsovia, operatiune care ar putea avea loc pana la finele acestui an, scrie Mediafax.
JP Morgan si UniCredit Group vor fi coordonatori globali comuni, iar KBC Securities va avea calitatea de co-manager in aceasta operatiune.
Data finala pentru listarea secundara depinde insa de momentul stabilirii unei legaturi directe sau indirecte intre sistemele depozitare din Polonia si Romania, potrivit propunerii a administratorului Fondului, Franklin Templeton.

La recomandarea consortiului, listarea actiunilor la Varsovia va fi realizata mai intai una tehnica (listare fara ofertarea simultana de actiuni), in baza unui memorandum de informare, care nu necesita aprobarea niciunui alt organism de reglementare.

"Dupa listarea tehnica la Varsovia, Fondul si Consortiul vor actiona pentru sustinerea diversificarii bazei de actionari ai Fondului prin masuri de marketare a actiunilor catre investitorii institutionali polonezi si internationali, prin intermediul membrilor Consortiului care vor publica/actualiza analize referitoare la Fond, prin realizarea de intalniri intre investitorii si managementul Fondului (...)", se arata in planul propus pentru listarea secundara.

O metoda alternativa era o oferta publica secundara (SPO), insa "avand in vedere ca exista diferente in interpretarea normelor romanesti cu privire la operatiunile de rascumparare de actiuni si alte elemente conexe", si, ulterior discutarii acestor diferente cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), Franklin Templeton a decis sa abandoneze pentru moment calea unei oferte publice secundare.

Printre argumentele pentru listarea la Varsovia, consortiul enumera o vizibilitate amai buna pentru Fond si extinderea bazei de potentiali investitori.

Fondul ar putea fi inclus, datorita dimensiunii sale, in indicele WIG (cel mai cuprinzator indice al Bursei de la Varsovia), dar si in indicele WIG 20 (un alt indice de referinta al bursei poloneze), ceea ce ar putea avea ca rezultat o cerere mai mare din partea investitorilor institutionali.

Prin urmare, listarea secundara ar face Fondul mai vizibil si mai usor accesibil pentru investitorii vizati, care includ fondurile poloneze de pensii si fondurile mutuale, precum si investitorii internationali dedicati regiunii si investitorii de benchmark care nu sunt activi in Romania.

"De exemplu, in termeni de cerere potentiala, activele administrate de fondurile poloneze de pensii se ridicau la aproximativ 57 miliarde euro la sfarsitul lunii aprilie 2012 si alocarea medie pe actiuni era mai mare de 33% sau de aproximativ 19 miliarde euro. De la inceputul programului de pensii, fondurile au primit aproximativ 43 miliarde euro, iar in 2012 se estimeaza ca cele 14 fonduri locale de pensii vor primi alte 2 miliarde euro din partea Institutiei Poloneze de Asigurari Sociale (IPAS). Achizitiile totale de actiuni de la inceputul anului incoace, de aproximativ 900 milioane euro, ceea ce reprezinta cu 40% mai mult decat transferurile dinspre IPAS, subliniaza apetitul puternic pentru actiuni al acestora", se mentioneaza in raportul FP.

Onorariile datorate consortiului constau intr-un "onorariu de listare" pentru serviciile prestate pentru listarea tehnica si un "onorariu de stimulare", datorat la finalizarea fiecarui plasament de actiuni.

Onorariile totale vor fi limitate la 1,075 milioane euro (fara TVA si orice alte taxe aplicabile), inclusiv costurile consortiului.
Actionarii Fondului Proprietatea sunt convocati in data de 27 iunie pentru a-si da acordul final pentru listarea secundara la bursa de la
Varsovia, propunere care a primit deja aprobarea de principiu intr-o AGA de la inceputul lunii aprilie.

Totodata, Franklin Templeton propune si modificarea bugetului de venituri si cheltuieli, cu valoarea costurilor pentru listarea la Varsovia.
Administratorul Fondului a recomandat, in iulie 2011, actionarilor listarea la bursa din Varsovia in primul trimestru al anului 2012, prin vanzarea a maxim 10% din actiuni. Franklin Templeton a avut de atunci discutii cu mai multe banci de investitii si cu autoritatile de reglementare din Romania si Polonia, dar si cu depozitarii centrali din cele doua tari pe tema listarii secundare a Fondului.

La inceputul lunii februarie, cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, impreuna cu alti trei actionari au solicitat convocarea AGA pentru a discuta problema listarii Fondului pe bursa din Polonia.

Doua luni mai tarziu, actionarii FP si-au dat acordul de principiu pentru listarea la Varsovia si au solicitat administratorului sa prezinte pana la 31 mai un plan de listare si sa convoace AGA pana la 30 iunie pentru aprobarea listarii la bursa din Polonia.

La 14 mai, investitorii institutionali straini detineau 47,16% din actiunile Fondului Proprietatea, iar actionarii persoane juridice inregistrate in Romania aveau 9,88%. Investitorii persoane fizice romani detineau 30,53%, iar persoanele fizice straine aveau 8,03% din actiuni.

Cei mai mari actionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din actiuni, si City of London (7,21%). Cel mai mare actionar persoana fizica, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industrias Nicolae Malaxa, avea 4,93% din actiuni.

Actiunile Fondului Proprietatea au incheiat sedinta bursiera de joi in scadere cu 1,2%, la 0,4841 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea Fondului Proprietatea este de 6,67 miliarde lei (1,49 miliarde euro).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri