Bursa de la Bucuresti a crescut luni cu 1,61%, in linie cu bursele externe, care au fost sustinute de optimismul investitorilor dupa ce Spania a obtinut in week-end un ajutor pentru banci de pana la 100 miliarde euro.
Principalii indici au inregistrat cresteri cuprinse intre 1,1% si 2% inca din primele minute, insa lichiditatea a continuat sa fie asigurata doar de cateva actiuni, noteaza Mediafax.

Datorita tranzactiilor cu actiunile Fondului Proprietatea (8,9 milioane lei) si unui deal cu 1,31% din titlurile SIF Muntenia (7,9 milioane lei) au ridicat lichiditatea pietei la 30,1 milioane lei (6,7 milioane euro). Rulajul a fost, astfel, cu 78% peste valoarea operatiunilor de vineri, de 16,9 milioane lei (3,8 milioane euro).

"In aceste momente dificile din pietele internationale, mare parte din companiile listate la BVB nu mai prezinta niciun fel de interes. Lichiditatea este per ansamblu redusa pentru ca investitorii straini si-au redus din expunere in ultimele luni, intrucat nu stiu ce se va intampla in Europa, iar investitorii locali nu au forta sa schimbe situatia. Avem o piata de frontiera dependenta de sentimentul extern si de fluxurile investitionale din exterior. Investitorii locali isi ajusteaza deciziile investitionale ca reactie la deciziile strainilor. Am putea spune ca acum asistam la o consolidare a pietei dupa scaderile ample din saptamanile anterioare", a declarat Andrei Radulescu, analist la SSIF Broker (BRK).

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, avansa cu 1,76%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,88% peste nivelul de vineri.

Totodata, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era in crestere cu 2,74%.

Actiunile SIF-urilor au inregistrat cresteri cuprinse intre 1,88% si 4,34%, iar titlurile Fondului Proprietatea au avansat cu 2,05%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 2,07%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

"In astfel de momente in care nu exista certitudine pe pietele mature, tranzactiile se realizeaza doar cu titlurile cele mai lichide, pentru ca astfel investitorii evita sa ramana cu bani blocati in titluri pentru care nu ar avea contraparte pe termen scurt. Asistam practic la tranzactii predominant speculative. O schimbare a directiei pietei este posibila oricand, mai ales ca sunt asteptate evenimente importante in Europa pana la finele lunii iunie, precum alegerile din Grecia si un summit UE", a afirmat analistul.

Actiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata principala, cu operatiuni de 8,9 milioane lei, iar pretul a crescut cu 2,05%, la 0,4888 lei.

Titlurile SIF Muntenia (SIF4) au inregistrat una dintre cele mai vizibile cresteri din piata, de 4,34%, si au ajuns la 0,77 lei. Cotatia nu a fost influentata de un deal realizat cu un pachet de 1,31% din titlurile societatii de investitii. Tranzactiile de pe piata principala au cumulat 1 milion de lei, iar deal-ul a fost realizat contra sumei de 7,9 milioane lei. Tranzactia negociata a fost efectuata la pretul de 0,75 lei, cu 1,63% peste inchiderea de vineri.

Pe piata Rasdaq investitorii au tranzactionat in total actiuni de aproape 2,9 milioane lei, valoare de sapte ori peste rulajul de vineri, de 406.000 de lei. Lichiditatea a fost asigurata in proportie de 83% de transferuri cu 34,4% din actiunile firmei Morarit Panificatie Roman (MORA), in valoare de 2,4 milioane lei.

La inchiderea sedintei, titlurile firmei erau cotate la 1,5 lei, pret de aproape cinci ori peste cotatia anterioara, atinsa in 10 mai. Atunci pretul coborase de la 1,3 lei la 0,31 lei.

La inchiderea sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,7%, iar piata de la Madrid avansa cu 1%, dupa ce investitorii au devenit precauti in asteptarea detaliilor planului de pana la 100 de miliarde de euro pentru sustinerea sistemului bancar din Spania. Pietele mature au deschis ziua in urcare cu pana la 2,5%, iar bursa de la Madrid a avansat cu pana la 5%, sustinute de sprijinul cerut de Spania pentru stabilizarea sectorului bancar, insa apoi cresterile au incetinit.

"Criza (datoriilor suverane -n.r.) nu este nici pe departe terminata. In Europa, solutia de contracarare consta in realizarea uniunii politice. Este greu de crezut ca se va intampla peste noapte, dar am putea asista la o intensificare a eforturilor in acest sens. Problema rostogolirii datoriilor nu are decat o singura solutie: implementarea de masuri de crestere economica, credibile si sustenabile, menite sa determine reducerea dezechilibrelor macroeconomice si ancorarea asteptarilor pietelor cu privire la capacitatea statelor de a se ajusta gradual. Astfel de masuri sunt costisitoare pentru populatia din Europa, care, prin prisma manipularii politicienilor, s-a obisnuit sa solicite mai mult decat poate oferi. Ma refer la costul cu forta de munca, la productivitate, la inovare, la capacitate de adaptare la un nou context macroeconomic mondial, caracterizat printr-o concurenta acerba intre economii, sectoare, oameni", a mai spus Radulescu.

Temerile inaintea alegerilor parlamentare programate la sfarsitul saptamanii in Grecia au contribuit la limitarea optimismului generat de anuntarea planului pentru Spania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri