Arobs, companie românească de IT specializată în furnizarea de servicii și soluții software, a debutat pe piața principală a Bursei de Valori București (BVB) cu o creștere de aproape 1% și o capitalizare de 956 mil. lei (192 mil. euro). Voicu Oprean, fondator și CEO Arobs, spune că vrea să atragă de la investitori 55 mil. euro, bani care să fie folosiți pentru a cumpăra alte firme de IT, în următorii 2-3 ani.

Arobs s-a listat pe AeRO, piață secundară administrată de BVB, în octombrie 2021, după un plasament privat. De atunci și până în prezent, acțiunile companiei au crescut cu 53%. Acțiunile AROBS au debutat pe piața AeRO în data de 6 decembrie 2021.

”Ne dorim ca prin următoarea majorare de capital să atragem 55 mil. euro, bani care să susțină extinderea şi dezvoltarea firmei pentru următoarea perioadă. Ne dorim să creștem atât organic, dar și prin intermediul unor tranzacții de M&A. Vrem să achiziționăm companii care ne complementează, care sunt conduse bine și eficient, companii unde antreprenorul poate asigura continuarea creșterii”, a declarat Voicu Oprean cel care în prezent este și cel mai mare acționar al Arobs.

Oprean spune că nu ia în calcul un exit complet din cadrul companiei, dar a lăsat să se înțeleagă că poziția sa din acționariat ar putea să se dilueze sub pragul de control ca urmare a viitoarelor majorări de capital. Acesta deține în prezent 66,1% din acțiunile firmei de IT.

AROBS are birouri în 10 țări din Europa, America și Asia și o echipă de peste 1.200 de experți.

AROBS dezvoltă soluții software personalizate și este un centru de R&D pentru parteneri globali în proiecte complexe de Embedded (Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical Devices), Clinical Trials, IoT, Travel, Enterprise Solutions, Fintech și Intelligent Automation. De asemenea, deține mai multe produse software utilizate de peste 11.000 companii, din care 10.000 în România și restul în afara țării.

„AROBS Transilvania Software a venit la Bursa de Valori București la finalul anului 2021, ca urmare a celui mai mare plasament privat de acțiuni realizat pe piața AeRO, în cadrul căruia a atras suma de 74,2 milioane de lei de la investitori. În cei 25 de ani de activitate, AROBS, reprezentând un sector dinamic al economiei noastre, a atins o serie de performanțe notabile și ne bucurăm că aceste reușite se reflectă și în evoluția sa pe bursă. La mai puțin de 2 ani de la listarea pe piața AeRO, AROBS a devenit emitentul cu cea mai tranzacționată acțiune pe piața AeRO în 2022, iar astăzi este cea mai mare companie de IT din punct de vedere al capitalizării de pe Piața Reglementată. Sperăm să vedem tot mai mulți emitenți realizând acest pas important în evoluția lor pe piața de capital, semn al maturității companiei, prin transferul pe Piața Reglementată a bursei” a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Transferul acțiunilor AROBS Transilvania Software pe Piața Reglementată a fost realizat cu sprijinul BT Capital Partners, în calitate de intermediar și Cornerstone Communications, în calitate de consultant în piața de capital.

De la momentul listării în 2021 pe piața AeRO și până în prezent, AROBS a realizat nouă tranzacții. În 2021 a fost achiziționată compania Berg Software, iar în 2022 au fost achiziționate AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services România), grupul Nordlogic și Centrul de Soft GPS România. În 2023, AROBS a achiziționat două entități din Republica Moldova, AROBS Software și AROBS TrackGPS, AROBS Polska (fosta SYDERAL Polska) din Polonia, Grupul Future WorkForce – cu sedii în România, Germania și Marea Britanie -și AROBS Pannonia Software din Ungaria.

AROBS Transilvania Software este deținută de Voicu Oprean - CEO și fondator al AROBS Transilvania Software în proporție de 66,19%, de persoane juridice în proporție de 17,66% și de persoane fizice într-un procent de 16,13%. AROBS Transilvania Software este a patra companie listată la Bursa de Valori București care trece de pe piața AeRO pe Piața Reglementată din 2020.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri