Discutam cu Voicu Oprean, fondator și CEO AROBS, într-un articol anterior despre generațiile tinere care ajung în câmpul muncii și despre dorința mare a celor din domeniul IT de a intra în companii, în contextul în care aceștia ar fi primii impactați pe o piață care la nivel global deja a întâmpinat concedieri masive. Însă în plan profesional și personal e nevoie de îndrumare nu doar pentru cei tineri, ci și pentru seniori, pentru a putea naviga prin apele tulburi ale vieții și pentru a se dezvolta continuu ca indivizi. În acest context, Voicu Oprean a recomandat trei cărți pentru cititorii wall-street.ro, din diferite categorii de interese.

Voicu Oprean face parte din primele generații de antreprenori din România, de după 1989. În urmă cu 25 de ani acesta fonda AROBS, firmă care livrează soluții IT şi software personalizat și care azi e cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu birouri în toată lumea. Pentru cititorii noștri, antreprenorul a recomandat trei cărți: una din zona de business, una care pune încă o cărămidă la parcursul profesional și personal și o alta care ne duce înapoi în timp, imediat după Al Doilea Război Mondial.

1.The Starfish and the Spider („Steaua de Mare și Păianjenul”), de Ori Brafman și Rod Beckstrom

Dacă tăi capul unui păianjen, acesta moare, însă dacă tai piciorul unei stele de mare, acesta crește la loc. Cartea pleacă de la ideea că organizațiile tradiționale (cu o abordare de management de sus în jos și companii care cresc la un nivel record) sunt, în sine păianjenii, în vreme ce companiile de tip stele de mare (firme mai mici) sunt cele care acum schimbă lumea în care trăim.

Principiul enunțat în volum explorează ce se întâmplă atunci când „stelele de mare” se înfruntă cu „păianjeni”, dezvăluind, practic modul în care companiile și instituțiile consacrate, cum ar fi IMB sau General Motors, învață, de asemenea, cum să încorporeze principiile „stelelor de mare” pentru a obține succes.

E o carte care pe noi (n.red AROBS) ne reprezintă pentru că vorbim de acea zonă de delegare și de responsabilizare a oamenilor de pe nivelele care și produc plus-valoare.

Voicu Oprean, CEO și fondator AROBS

2. Chip War: The Fight for the World's Most Critical Technology (Războiul Cipurilor: Lupta pentru cele mai critice tehnologii ale lumii), de Chris Miller

Volumul are în centru o bătălie care se dă deja de decenii bune în lume pentru a controla ceea ce a devenit deja una dintre cele mai esențiale resurse din lume: tehnologia microcipurilor, care se dă între cei doi poli majori de putere, SUA și China. Putem spune că microcipurile sunt astăzi noul petrol, constituind o resursa rară de care depinde lumea modernă în contextul în care aproape toate obiectele (de la rachete la cuptoare cu microunde sau smartphone-uri) conțin microcipuri.

Această carte ține mai mult de educația mea profesională. Sunt în continuare foarte atras de domeniu și de modalitatea prin care intervenția statului poate sa atragă anumite zone de business foarte mult. Aici vorbim, spre exemplu de zona din Asia de Sud-Est, care a reușit sa crească foarte mult producția de cipuri (de văzut și în ce mod), dar și modul în care s-a adaptat SUA la acest război.

Voicu Oprean, CEO și fondator AROBS

3. Opt zile la Ialta, de Diana Preston

Am aflat totodată din dialogul nostru cu Voicu Oprean că acesta este pasionat de istorie, motiv pentru care o altă carte pe care o recomandă cititorilor este 8 zile la Ialta, un volum care ne teleportează la finalul celui De-al Doilea Războiu Mondial, când cei trei mari lideri politici ai lumii ( Winston Churchill, Stalin și Franklin D. Roosevelt) și-au împărțit lumea în sfere de influență.

opt zile la ialta- recomandare carti Voicu Oprean

Sursa foto: captură cărturești.ro

Volumul aflat sub semnătura Dianei Preston ne arată tabloul complet cu provocările lumii după două războaie care au măcinat și schimbat pentru totdeauna viețile oamenilor.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri