Europa merge înainte cu atragerea producătorilor de cipuri, esenţiali în cursa pentru un loc de top în clasamentul global al puterilor tehnologice, arată o analiză realizată de specialiştii XTB România, scrie Agerpres.

În acest sens, Intel a semnat un acord de 10 miliarde de euro în subvenţii oferite de Germania, la ceremonie participând Patrick Paul Gelsinger, directorul general al companiei, şi şi cancelarul german Olaf Scholz. Astfel, Intel îşi măreşte amprenta din Europa, unitatea alăturându-se fabricilor din Irlanda şi Polonia şi ajutând la crearea unui lanţ de produse cu valoare adăugată în Europa.

Potrivit lui Claudiu Cazacu, consultant de strategie la XTB România, acesta este un semnal al importanţei pe care o are fabrica amplasată în estul Germaniei, la Magdeburg, la 141 de kilometri de Berlin.

"Pentru Europa, obiectivul este clar: recâştigarea de cotă de piaţă în industria semiconductorilor", subliniază Claudiu Cazacu.

Tot în Germania, Infineon a anunţat o fabrică de 5 miliarde de euro pentru cipuri analogice, de semnal mixt şi de putere, iar Wolfspeed a anunţat planuri pentru o fabrică de 3 miliarde de euro în Saarland. Aceasta ar urma să fie cea mai avansată sursă de carbură de siliciu din lume.

"De la 44% în 1990 la 9% anul trecut, scăderea cotei de piaţă deţinută de europeni în industria semiconductorilor înseamnă dependenţa de producători externi. UE este, de asemenea, sub nivelul de 12% al SUA. Până în 2025, în Europa şi Orientul Mijlociu ar urma să fie active sau în construcţie 10 fabrici, în SUA 14, dar Asia este mult în faţă, cu 43 de unităţi doar în China şi Taiwan", arată Claudiu Cazacu.

Intel, chiar dacă a dominat în trecut piaţa procesoarelor pentru PC-uri desktop, acum nu mai este în avangarda tehnologiei cipurilor. Potrivit analizei, Nvidia, oferind sisteme pentru procesarea rapidă a unor cantităţi uriaşe de date, a înregistrat un salt spectaculos determinat de entuziasmul pentru inteligenţa artificială. Compania are vizbilitatea, adâncimea de produs şi lichiditatea bursieră pentru a fi un fanion în domeniu. În comparaţie, pe pieţe, Intel a rămas semnificativ în spate. Dacă în prima zi a anului o acţiune NVDA valora cât 5,35 acţiuni Intel, în 19 iunie era nevoie de 11,74 acţiuni pentru a putea cumpăra o singură acţiune Nvidia.

Estimările FactSet pentru anul 2024 arată venituri de 38,14 miliarde de dolari pentru Nvidia din centre de date, 17,9 pentru Intel şi 9,44 pentru AMD. De la începutul anului, până luni, 19 iunie, indicele Nasdaq a crescut cu 31,8%, AMD cu 87,6%, iar Nvidia cu 198,2%. Intel a avansat cu 36,1% în aceeaşi perioadă.

Pentru producţia fizică, Nvidia utilizează facilităţile companiei taiwaneze TSMC, care deţine fabrici dotate cu cea mai avansată tehnologie din lume.

SUA doresc o industrie locală puternică, iar Intel este singurul producător american cu operaţiuni la scară largă şi viabil. Cu toate acestea, pentru a echilibra mixul de produse prin includerea cipurilor de ultimă generaţie, au fost oferite stimulente încurajatoare TSMC. Gigantul din Taiwan va aduce o parte din tehnologiile sale performante în mai multe facilităţi, aflate în prezent în construcţie în SUA.

Soluţiile de aprovizionare sunt prinse în jocul geopolitic, atrag atenţia analiştii XTB România.

Europa, unde sectorul auto a suferit limitări de producţie în lipsa semiconductorilor, este în căutarea unei soluţii de aprovizionare cu beneficii strategice, iar paşii anunţaţi sunt importanţi. Negocierile continuă cu TSMC, iar tranzacţionarea celor două teme - economică şi geopolitică - este vizibilă în comunicarea firmei din Taiwan. Poziţia unor ţări europene în privinţa chestiunii China - Taiwan nu a fost bine primită de Taipei, care a sugerat că decizia de investiţie ar putea fi accelerată, în condiţiile susţinerii mai ferme oferite Taiwanului.

"În regiunea noastră, viitoarea fabrică de lângă Wroclaw, din Polonia, ar urma să creeze 2.000 de locuri de muncă directe şi să accentueze profilul strategic al ţării. Nivelul subvenţiilor pentru facilitatea de 20 miliarde de zloţi (aproximativ 4,5 miliarde de euro) nu a fost anunţat, dar, potrivit CEO Intel, Pat Gelsinger, ţara a arătat cel mai mare apetit pentru investiţii", spune analiza.

România, cu angajaţi pregătiţi în domeniul cercetării-dezvoltării, este în căutarea unor investiţii de producţie în domeniul semiconductorilor, potrivit Ministerului Economiei. Însă, competiţia pentru atragerea producătorilor este foarte intensă, iar dezvoltarea suplimentară a infrastructurii generale şi specifice, alături de investiţii în capitalul uman, ar putea spori şansele unui succes viitor.

Grupul XTB este un furnizor internaţional de produse, servicii şi soluţii tehnologice de tranzacţionare şi investiţii. Din 2004, Grupul XTB şi-a extins activitatea, care acoperă acum 13 pieţe majore din Europa, America Latină şi Asia, câştigând încrederea a peste 721.000 de clienţi. Folosind propriile platforme xStation şi xStation Mobile, entităţile XTB Group oferă acces la peste 5.700 de instrumente financiare, inclusiv acţiuni reale, ETF-uri şi CFD-uri pentru Forex, indici, mărfuri, acţiuni, ETF-uri şi criptomonede.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri