Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis astazi mai multe ordonante prin care a dispus retragerea autorizatiei de functionare a WBS Romania, amendarea cu 50.000 de lei plus interdictia de a activa in piata de capital locala a lui Cristian Sima, fost conducator al companiei si sanctiuni similare pentru trei angajati, printre care si directorul general Anca Bunea.

CNVM a amendat WBS Romania cu aproape 41.000 de lei si a retras autorizatia de functionare WBS Romania. In termen de 15 zile, compania are obligatia de a numi o persoana responsabila pentru gestionarea arhivei societatii dupa retragerea autorizatiei de functionare, de a restitui toate sumele de bani clientilor creditori si de a transfera toate instrumentele financiare ale clientilor sau aflate in custodia societatii.

Ordonanta CNVM este motivata de mai multe aspecte.

“In contabilitatea societatii nu au fost evidentiate operatiuni bancare realizate prin intermediul conturilor bancare deschise de societate la o institutie de credit din strainatate. Totodata, au fost identificate situatii in care documentele furnizate cu ocazia controlului tematic prezentau informatii diferite fata de aceleasi documente transmise la sediul CNVM prin raportarile periodice”, se arata in ordonanta.

De asemenea, neinregistrarea in contabilitate a unor operatiuni derulate prin conturile bancare a determinat raportarea unor solduri incorecte privind disponibilitatile societatii si implicit efectuarea de catre societate a unor raportari lunare, semestriale si anuale catre CNVM care nu prezentau imaginea fidela si corecta a situatiei financiare a societatii.

CNVM a mai constatat ca specimenele de semnatura valide la momentul controlului, in relatia cu institutiile de credit, erau diferite de cele aprobate in Consiliul de Administratie, dar si o situatie in care societatea nu a restituit fondurile unui client, la solicitarea acestuia. In plus, WBS Romania a pastrat disponibilitati proprii in conturile destinate pastrarii fondurilor clientului.

Cristian Sima si trei angajati WBS Romania, exclusi din piata si amendati

Ca urmare a neregulilor de mai sus, CNVM a dispus si sanctionarea lui Cristian Sima cu interdictia de a mai desfasura activitati in piata de capital pentru 5 ani si o amenda de 50.000 de lei, in calitate de presedinte CA si director general WBS Romania, in perioada iunie 2003 - aprilie 2011.

De asemenea, Anca Bunea, actualul director WBS Romania a primis o sanctiune identica. Si Dan Vatamanu, fost control intern pana la inceputul lunii octombrie a primit interdictie in piata 5 ani, plus amenda de 50.000 de lei.

Si Brandusa Consuela Tanase, actualul control intern al WBS Romania, a primit o amenda de 10.000 de lei si interdictia de a active in piata de capital pentru 3 ani.

Sanctiunile aplicate de CNVM lui Sima se refera la activitatea sa de presedinte director general al WBS Romania, in perioada iunie 2003-apilie 2011. In februarie 2011, Comisia a derulat un control de fond la compania de brokeraj controlata de Sima, care s-a incheiat cu o amenda de 2000 de lei pentru Anca Bunea, dupa o serie de nereguli relativ minore, in comparatie cu cele descoperite in ultimele saptamani.

Potrivit unor surse din CNVM citate de Mediafax, institutia a solicitat deja informatii despre activitatea WBS Holding de la autoritatea de reglementare din Marea Britanie, care supravegheaza si piata de capital din Insulele Virgine Britanice.

Insa, potrivit informatiilor publice postate pe website-ul autoritatii pietei de capital din Insulele Virgine Britanice , WBS Holding nu este o societate supravegheata sau reglementata de British Virgin Islands Financial Services Commission (FSC).

Ce inseamna aceste sanctiuni?

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, considera ca semnalul dat de CNVM este unul puternic iar mesajul trebuie sa fie de incredere, de existenta a unei autoritati care pedepseste aspru aceste nereguli.

"CNVM beneficiaza si de modificarea cadrului legislativ, care ii permite sa acorde sanctiuni mai dure. Cazul a fost intens mediatizat, trebuiau sa vina cu ceva. Cea mai mare problema a mediului economic, in general, a fost ca niciodata nu erau trasi la raspundere cei care incalcau legea. Procesele se tergiversau, pedepsele erau mici si oamenii isi pierdeau increderea. Sa nu uitam celebrele cazuri FNI sau SAFI, care indepartau investitorii tocmai pentru ca vedeau ca nu se iau masuri. Astfel de lucruri nu s-au intamplat doar in Romania, dar in alte tari autoritatile intervin imediat", explica Simionescu.

Nimeni nu poate anticipa o intentie de frauda sau inselaciune, important este sa existe autoritati care sa sanctioneze si sa sesize aceste tentative, mai spune seful Vienna Investment. Din acest motiv, investitorii ar trebui sa se simta protejati ca exista autoritati care intervin rapid si cu sanctiuni pe masura.

Masurile luate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare confirma toate informatiile aparute in ultimele saptamani, privind legaturile intre WBS Holding si WBS Romania. Dupa ce subiectul a facut inconjurul media in primele zile de la aparitia stirii ca Sima nu este de gasit, oficiali ai pietei de capital romanesti au declarat ca subiectul a fost mediatizat gresit si nu s-au facut diferente clare intre piata locala si cele internationale. Chiar Victor Cionga, noul director al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), considera ca scandalul Cristian Sima a fost mediatizat in cea mai mare parte gresit si exagerat de mult, presa neexplicand indeajuns de clar faptul ca tranzactiile au fost facute pe pietele externe, in vreme ce firma lui Sima era nereglementata de CNVM.

Desi presa nu a mai acordat mare atentie subiectului, o parte din clientii WBS Holding au continuat demersurile catre autoritatile competente si chiar au facut pasi concreti in acest sens. Astfel, in ultimele zile au fost depuse mai multe plangeri penale la autoritati.
Saptamana trecuta, CNVM suspendase temporar activitatea WBS Romania si anulase decizia de autorizare a lui Sima in CA Sibex.

Sima a facut deliciul presei cu scrisori, interviuri si acuze la adresa CNVM si a mai multor politicieni. Mai mult, acesta pare sa se fi acomodat in Reykjavík, capitala Islandei, acolo unde s-a refugiat. Jurnalistii Rise Project au publicat doua fotografii in care Sima apare distrandu-se intr-un club din capitala insulei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri