Anul 2013 a inceput excelent pentru investitorii in actiuni, majoritatea covarsitoare a burselor internationale terminand luna ianuarie in crestere. Care sunt perspectivele pentru restul anului si unde se plaseaza Bursa de la Bucuresti in topul pietelor de capital din intreaga lume?

Clasament mondial burse 2013

In total, doar 10 din cele 90 de piete analizate au terminat in scadere prima luna din 2013. Primele patru pozitii ale clasamentului sunt ocupate de piete aflate pe continente diferite.

Astfel, bursa din Argentina este campioana inceputului de an, cele mai importante actiuni de la Buenos Aires urcand in medie cu 21% in luna ianuarie. Urmeaza pietele de capital din Vietnam, Emiratele Arabe Unite si Bulgaria, liderul continentului european cu o crestere de 15,6%.

Cu o crestere de 6,4% pe indicele BET, Bursa de la Bucuresti se plaseaza in jumatatea superioara a clasamentului, pe locul 22 in lume si pe locul 13 in Europa. Piata romaneasca a crescut semnificativ in ultimele saptamani din decembrie 2012 si in prima parte a lunii trecute, insa entuziasemul investitorilor s-a temperat in ultimele zile.

Surprinzator, printre putinele piete care au scazut in acest an se afla Bursa de la Varsovia. WIG 20, principalul indice al polonezilor, a pierdut 3,4% - a treia cea mai mare scadere din lume in ianuarie.

Evolutii mai slabe au avut doar pietele din Malaezia si Maroc, unde scaderile au ajuns la 3,6%, respectiv 4,3%.

In ceea ce priveste pietele dezvoltate, bursele din Italia, Marea Britanie si SUA ocupa primele trei pozitii. Americanii au avut un plusuri de peste 5% pe indicii Dow Jones si S&P 500, in vreme ce britanicii si italienii au urcat cu 6,4% si 7,1%.

(pentru vizualizarea clasamentului complet accesati fisierul atasat articolului)

Pioneer Investments: Europa si pietele emergente arata cel mai bine in 2013


Analistii Pioneer Investments, unul dintre cei mai mari administratori de bani din lume, spun ca abordeaza restul anului 2013 cu o perspectiva optimista asupra activelor mai riscante, bazandu-se pe evaluarile atractive ale actiunilor, dar si pe contextul macroeconomic care se imbunatateste, sustinut de masurile luate de guverne si bancile centrale.

“Consideram ca actualul mediu favorabil genereaza conditiile pentru o intrare strategica pe actiuni in urmatorii ani. Cresterea economica globala ar trebui sa ramana discreta in 2013, cu o accelerare probabila in partea a doua a anului, cand instabilitatea politica ar trebui sa se reduca”, mentioneaza reprezentantii Pioneer in raportul Outlook 2013.



Acestia au recomandari de “Overweight” (“suprapondere”) pe actiunile din Europa si pietele emergente globale, “Neutral” (“neutru”) pe actiunile din Japonia si zona Pacificului, si “Underweight” (“subpondere”) pe actiunile nord americane.

“Luam in considerare si riscul unor scenarii alternative, in special cel pesimist pe care il denumim ‘Armageddon’, caracterizate de greseli in stabilirea politicilor financiare si o finalizare negativa a problemei datoriilor (n.red. guvernamentale). Totusi, acordam sanse reduse unor asemenea posibilitati si continuam sa credem ca lichiditatea abundenta din piete, si implicita goana dupa randamente, vor continua sa reprezinte un motor de crestere pentru activele riscante”, concluzioneaza analistii Pioneer.


Sursa informatii clasament: Bloomberg
Sursa tabel Global Outlook:
Pioneer Investments

Sursa foto: macaulay.cuny.edu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri