Actiunile europene au inchis vineri la cel mai ridicat nivel din ultimele patru saptamani, stimulate de optimismul ca noile masuri de stimulare economica anuntate de Banca Japoniei vor umple o parte din spatiul lasat liber de incheierea achizitiilor de obligatiuni ale Rezervei Federale americane.

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 1,7%. In luna octombrie, Stoxx 600 a scazut cu 1,8%, cel mai mult dupa iunie 2013, din cauza temerilor ca achizitiile de active ale Bancii Centrale Europene (BCE) vor fi insificiente pentru revigorarea economiei zonei euro, transmite Bloomberg, scrie Mediafax.

Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a decis miercuri sa opreasca achizitiile lunare de obligatiuni, asa ca investitorii sa indreapta spre Europa si Japonia. Banca Japoniei a anuntat vineri, in mod neasteptat, ca suplimenteaza achizitiile anuale de active la 80 de mii de miliarde de yeni (717 miliarde de dolari), de la 60-70 de mii de miliarde de yeni.

"Pietelor nu pare sa le pese ce fel de masuri de stimulare primesc, sau de unde vin, atat timp cat acestea continua", a declarat Teis Knuthsen, director de investitii la divizia de private banking a Saxo Bank. Inflatia din zona euro s-a accelerat in octombrie la 0,4%, de la 0,3% in septembrie, dar continua sa fie cu mult sub tinta BCE de aproape 2%.

Indicii nationali au crescut pe 16 din 18 piete de capital din Europa Occidentala. Indicele londonez FTSE 100 a crescut cu 1,3%, CAC 40 al bursei din Paris cu 2,2%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 2,3%. Actiunile Barclays au urcat cu 8,2%, cel mai mult dupa februarie 2013. Institutia financiara britanica a anuntat ca are incredere ca va respecta nivelul raportului dintre datorii si capital stabilit de Banca Angliei, de 4,05% pentru 2019, sub nivelul anticipat de analisti.

Titlurile BNP Paribas (BNP) au avansat cu 3,5%, banca franceza anuntand o crestere de 11% a profitului net in trimestrul al treilea, la 1,5 miliarde de euro, nivel aflat peste estimarile analistilor. Royal Bank of Scotland Group a incheiat sedinta cu actiunile in crestere cu 6,2%, dupa ce a trecut pe profit in trimestrul al treilea, cu un castig de 896 milioane de lire sterline (1,4 miliarde dolari), superior estimarilor analistilor. Actiunile Danone au avansat cu 2,9%. Producatorul francez de lactate a convenit achizitia unei participatii de 25% la compania chineza Yashili International Holdings, producatoare de lapte praf pentru sugari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri