Investitorii au plasat ordine de subscriere pentru actiuni reprezentand 81,3% din numarul total de actiuni Fondul Proprietatea (FP) in oferta derulata de FP pentru rascumpararea a 6% din capital, care a fost astfel suprasubscrisa de 12,5 ori, scrie Mediafax.

Pana la sfarsitul sedintei de marti a bursei, ultima zi a ofertei, au fost inregistrate ordine de vanzare pentru 10,109 miliarde de actiuni Fondul Proprietatea, de 13,5 mai mult comparativ cu cat vrea compania sa rascumpere.

Metoda de alocare este pro-rata, la un indice de 0,0742, ceea ce inseamna ca pentru fiecare 100 de actiuni subscrise un investitor poate vinde Fondului 7,42 titluri. Numarul total de actiuni Fondul Proprietatea este de 12,437 miliarde, in timp ce numarul de titluri disponibile pentru subscrierea a fost mai mic, de 11,78 miliarde. Raportat la numarul de actiuni disponibile pentru subscriere - numarul total fara actiunile aflate in proprietatea FP - rata de participare a fost de aproape 86%.

Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, fondul american de hedging Elliott Associates, a subscris in oferta intregul pachet de actiuni pe care le detine. Astfel, in cadrul ofertei au fost subscrise doua pachete mari de actiuni, de cate 1,043 miliarde de titluri, reprezentand fiecare peste 8% din capitalul Fondului si cumulat 16,78%, participatia pe care o detine Elliott Associates.
Urmatoarele ordine de vanzare dupa marime au fost pentru 441 milioane de actiuni, reprezentand 3,54% din capitalul Fondului, si pentru 278 milioane de actiuni, 2,23% din companie. "Inchiderea ofertei poate avea un usor efect negativ pentru actiunile Fondul Proprietatea. Pretul nu va avea, insa, de suferit mult. Se asteapta in piata si urmatorul program de rascumparare de titluri proprii, al cincilea", a declarat directorul de operatiuni al SSIF Estinvest, Marcel Murgoci.

Actiunile Fondul Proprietatea au inchis marti in scadere cu 0,7%, in declin pentru a treia sedinta consecutiv, dupa ce ASF a respins miercuri proiectul de regulament care ar fi permis listarea unui emitent tranzactionat la bursa in Romania pe o piata dintr-un alt stat membru UE prin intermediul titlurilor de interes, mecanism pe care FP intentiona sa-l foloseasca pentru a intra pe piata de la Londra.

Actionarii Fondului au aprobat in noiembrie cel de-al cincilea program de rascumparare de actiuni, care va incepe dupa incheierea celei de-a patra runde de achizitii si va viza un numar de maxim 227,57 milioane de actiuni.

Fondul Proprietatea a anuntat pe 28 octombrie, dupa inchiderea bursei, ca plateste in oferta publica de rascumparare a 750 milioane de actiuni un pret de 1,11 lei/titlu, cu 18,7% peste cotatia de inchidere din ziua anuntului, de 0,9350 lei/unitate, valoarea operatiunii ridicandu-se astfel la 832,5 milioane lei (188,3 milioane euro).

Oferta publica s-a derulat intre 3 noiembrie si 2 decembrie si face parte din cel de-al patrulea program de achizitie de titluri proprii, inceput la 1 octombrie. Programul poate fi desfasurat pana in noiembrie 2015 si vizeaza achizitia a maxim 990.855.616 de actiuni proprii, reprezentand 7,97% din capital.

In urma cu un an, Fondul Proprietatea a cumparat prin oferta publica 600 de milioane de actiuni la pretul de 1 leu/unitate, cu 34,22% mai mare fata de cotatia din piata la momentul anuntarii ofertei. Actionarii au plasat ordine de subscriere pentru pachete reprezentand cumulat 76,34% din actiunile Fondului Proprietatea la acel moment si 81% din actiunile disponibile, astfel ca rata de suprasubscriere s-a situat la 17,5, iar cea de alocare la 5,7%.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, infiintata in 2005 pentru despagubirea persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucuresti in ianuarie 2011. Profitul Fondului Proprietatea a scazut octombrie cu 7,4 milioane de lei, in declin pentru a patra luna consecutiv, si a ajuns dupa zece luni la 977,2 de milioane lei (219,86 milioane de euro), rezultat aproape dublu insa fata de perioada similara a anului anterior.

La cotatia de 0,921 lei/unitate din inchiderea sedintei de marti, Fondul Proprietatea are o capitalizare de 11,45 miliarde de lei (2,59 miliarde de euro). Cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este firma de brokeraj Manchester Securities Corp, controlata de fondul american de hedging Elliott Associates. La sfarsitul lunii octombrie, Elliott Associates controla 16,78% din actiunile FP, in timp ce participatii totalizand 57,25% se afla in posesia unor investitori persoane juridice, iar 25,96% la investitori persoane fizice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri