Daca investesti in companiile listate pe piata de capital reglementata, nu este suficient doar sa faci tranzactii, sa astepti dividende si sa speri ca valoarea actiunilor detinute va creste. Fiecare investitor are cateva drepturi importante pe care trebuie sa le stie. Alte drepturi deriva si din statutul de actionar minoritar, daca alegi sa fii activ si implicat in viata companiei. Am discutat aceste aspecte cu Radu Voloaga, avocat specializat in piete de capital, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

Drepturile investitorilor in piata de capital

  • Legislatia actuala protejeaza investitorii in piata de capital, considera Radu Voloaga. Exista o serie de drepturi si aspecte juridice de protectie incluse in legea pietei de capital si in reglementarile Autoritatii de Supraveghere Financiara pe care oricine alege sa intre pe Bursa trebuie sa le cunoasca:
  • Exercitarea rapoturilor dintre intermediari si investitori trebuie sa se desfasoare sub incidenta unui contract scris, care sa regleze drepturile si obligatiile. Investitorii au posibilitatea de a denunta unilateral contractul in termen de 14 zile, fara sa existe costuri.
  • Contractul trebuie sa includa anumite clauze de protectie: sa specifice numele si autorizatia intermediarului, modul in care se deruleaza tranzactiile, raportarile, frecventa, continutul rapoartelor, modul de incetare a contractului. La momentul incheierii contractului, intermediarul are obligatia de identificare a clientului si a profilului investitional al acestuia.

“Drepturile investitorilor sunt bine prezentate in legislatia specifica, raporturile cu intermediarii se desfasoara exclusiv in baza unui contract iar recomandarea mea este ca acest contract sa fie verificat cu un avocat, chiar si doar pentru avizare”, a mai spus Radu Voloaga.

Drepturile actionarilor minoritari

Multi investitori, mai ales cei la inceput de drum in aceasta zona, au tendinta de a ramane pasivi, urmarind evolutia pretului companiei unde au detineri si asteptand dividende. Insa, statutul de actionar minoritar vine la pachet cu o serie de drepturi, care nu prea sunt exercitate. Lipsa de implicare poate permite actionarilor care detin controlul sa duca societatea intr-o anumita directie, care, uneori, nu este cea dorita de toata lumea. Radu Voloaga a explicat ca actionarii au atat drepturi generale, cat si drepturile specifice:

Drepturile generale: de a participa la Adunarile Generale ale Actionarilor, de a vota, de a fi informat cu privire la evolutia companiei, dreptul la dividende, dreptul de a se retrage din actionariat etc.

“Cel mai important, dar poate si mai putin cunoscut sau exercitat, este dreptul de a ataca hotararile generale ale actionarilor. Este un drept independent de detinerea in companie, chiar si cu o singura actiune o persoana poate sa atace in justitie, daca s-au luat decizii nelegale sau contrare actului constitutiv”, a explicat avocatul.

Drepturi specifice privind societatile listate: “Principalul motor de functionare a unei companii listate pe bursa este principiul transparentei: compania trebuie sa comunice actionarilor informatiile relevante cu privire la activitatea sa. Daca acest mecanism nu este respectat complet, adica emite comunicarile in mod trunchiat sau ascunde anumite aspecte sub termeni sau formulari nefericite, actionarii pot cere informatii suplimentare sau se pot adresa ASF”, a mai spus Radu Voloaga.

Ce modificari aduce Mifid 2

Mifid 2 este o directiva europeana care impune modificari legislative, o reglementare ampla, importanta, benefica si derivata, practic, din nevoile pietei. Implementarea a durat destul de mult timp, tocmai datorita complexitatii si aduce modificari semnificative inclusiv la capitolul protectie a investitorului.

Astfel, se sporesc mijloacele de protectie a investitorilor prin aparitia mecanismelor de transparenta in tranzactionarea cu valorile mobiliare diferite de actiuni, care capata aceleasi drepturi. De asemenea, s-au imbunatatit regulile guvernantei corporative si cresc drepturile ASF de a interveni in piata mai mult. Exista si prevederi interesante cu privire la conflictul de interese: administratorii de portofoliu nu vor mai putea obtine venituri de la terte parti, pentru a preintampina astfel de situatii.

In concluzie, legislatia actuala este completa si protejeaza investitorii, astfel ca ar fi nevoie de o concentrare mai mare a educatiei, atat la nivelul instantelor de judecata, cat si a actionarilor, pentru a ii ajuta sa devina mai implicati, a conchis Radu Voloaga.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri