Investitorii de cursă lungă de la Bursa de Valori București (BVB) vor avea în perioada imediat următoare un nou ETF (exchange traded fund) în care își vor putea plasa banii, reprezentanții casei de brokeraj Intercapital afirmând că lansarea acestuia a intrat în linie dreaptă. Lansarea este importantă deoarece a generat deja reacții de la Patria Asset Management, compania care administrează cel mai important ETF local în prezent, și care și-a redus recent comisioanele.

Deși pot părea complicate la prima vedere, ETF-urile reprezintă cea mai simplă metodă pentru un investitor care vrea să își plaseze banii în cele mai importante companii de la bursă. ETF-urile sunt de departe cele mai populare instrumente financiare prin care investitorii obișnuiți din întreaga lume își plasează banii pe bursă. SPDR S&P 500 ETF Trust este cel mai popular ETF din lume, investește în companiile americane incluse în indicele S&P 500, și are active de 503,3 trilioane de dolari.

Ce este un ETF și de ce ar trebui să te intereseze dacă ești un investitor obișnuit?

Așa cum numele o sugerează (exchange traded fund), un ETF este practic un fond de investiții care plasează banii adunați de la investitori într-un grup de companii bine stabilite. Pe Bursa de Valori București, cel mai mare astfel de fond este în prezent ETF BET Patria Tradeville, administrat de Patria Asset Management. Fondul are 18.265 de investitori (majoritatea covârșitoare – persoane fizice) și administrează o avere de 219,5 mil. lei (44,2 mil. euro). Fondul investește în cele mai importante 20 de companii de la Bursa de Valori București (lista aici), incluse în indicele BET. Investițiile sunt făcute în funcție de ponderea pe care fiecare companie o are în indicele BET. Practic, un investitor care investește în acest ETF se poate aștepta să obțină un câștig sau o pierdere aproape identică celei pe care indicele BET o înregistrează.

Mai multe ETF-uri pe Bursa de la București, mai puțini bani pe comisioane

La finalul anului trecut, Investimental, cea mai recent lansată casă de brokeraj de pe BVB, a anunțat că va aduce propriul ETF pe indicele BET-TR în piața românească. Mihaela Bîciu (foto), CEO Investimental spune acum că noul ETF va fi lansat în perioada imediat următoare.

”Interesul în jurul lansării ETF-ului este foarte mare. Suntem acum «pe ultima sută de metri» înainte de lansare și suntem încântați să venim în piață cu acest produs. ETF-ul oferă investitorilor cel mai bun rezultat cu un efort minim, asigurând o diversificare a portofoliilor, fără a fi nevoie de o cercetare amplă asupra acțiunilor la nivel individual”, menționează ea.

Cea mai importantă diferență între ETF-ul Investimental și ETF-ul BET Patria Tradeville constă în comisioanele percepute.

ETF-ul BET-TRN, adus în piață de Investimental, are un cost de administrare de 0,8% anual, dar cu posibilitatea de a scădea la 0,6% odată ce activele totale sub administrare vor depăși 10 milioane de euro. Acest ETF are în prezent costuri totale (TER - Total Expense Ratio - n.r.) de 0,98%.

De cealaltă parte, ETF-ul BET Patria Tradeville are în prezent un cost de administrare 1,32% (din care comisionul de administrare este de 0,9% pe an) și costuri totale (TER) de 1,51%, acestea fiind recent de reduse de la 1,82%.

Observăm că anunțul pe care l-am făcut anul trecut, împreună cu Intercapital, a stimulat deja schimbări semnificative pe piața locală, întrucât alți jucători și-au redus comisioanele pe ETF pentru a rămâne competitivi.

Mihaela Bîciu, CEO Investimental

”Dorim să ne asumăm acest rol în piață, de a contesta status quo-ul, de a face piața mai competitivă, de a informa mai bine investitorii. Credem că piața de capital locală a beneficiat deja foarte mult de pe urma anunțului nostru și nici măcar nu am lansat încă produsul în sine”, comentează Mihaela Bîciu.

Costul de administrare al unui ETF este foarte important deoarece acesta se reflectă în câștigurile investitorilor. De exemplu, dacă într-un an indicele BET crește cu 10% (o creștere medie obișnuită pe BVB) iar un investitor și-a plasat banii într-un ETF cu un cost de administrare de 1%, atunci este de așteptat ca respectivul ETF să înregistreze o performanță de 9%.

ETF-ul pe care Investimental îl va aduce pe BVB va fi administrat de InterCapital Asset Management, cel mai mare manager independent de investiții din Croația, cu active de 420 milioane de euro în administrare.

Acest ETF va urmări performanța indicelui BET-TRN, care include cele 20 de companii românești blue-chip, cum ar fi Banca Transilvania, Hidroelectrica, OMV Petrom sau Romgaz. Acronimul TRN din BET-TRN înseamnă „Total Return Net”, ceea ce denotă faptul că indicele reflectă nu numai evoluțiile prețurilor companiilor blue-chip, dar presupune și reinvestirea dividendelor nete.

Sursa foto: Investimental

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri