Investimental, prima firmă de brokeraj autorizată pe Bursa de Valori București în ultimii 14 ani, va fi lansată oficial săptămâna viitoare, pe data de 24 iulie. Firma condusă de Mihaela Bîciu vine cu unele dintre cele mai mici comisioane din România și cu promisiunea că va face bursa mai accesibilă pentru românii obișnuiți.

”Principalul nostru obiectiv va fi acela de a face din bursăm ceva pe înțelesul tuturor și totodată accesibil. Din acest motiv mizăm pe o experiență facilă pentru utilizatori, iar pentru deschiderea contului nu va fi cerută nicio sumă minimă de bani”, a declarat Mihaela Bîciu, CEO Investimental și unul dintre cei mai experimentați manageri de brokeraj din piața locală (anterior a condus Tradeville).

Bîciu deține un pachet minoritar de acțiuni în cadrul Investimental, însă familia Draghici (fondatorii Superbet) este acționarul majoritar.

Investimental pune pe masă un comision standard de tranzacționare de 0,47% din valoarea unei tranzacții cu acțiuni pe Bursa de Valori București. Valoarea acestuia poate scădea temporar la 0,37% în cazul clienților din programul InvestiMentor. Pentru a avea acest statut, clienții trebuie să vizualizeze o serie de materiale educaționale despre investițiile pe piața de capital și apoi să răspundă corect unui chestionar ale cărui întrebări sunt bazate pe aceste ”lecții”.

Firma de brokeraj Comisioane (minim-maxim)
BT Capital Partners 0,4 - 0,8%
BCR 0,4%
Tradeville 0,25% - 0,65%
IFB Finwest 0,5% - 0,9%
Goldring 0,42%
Prime Transaction 0,39% - 0,8%
Investimental 0,37% - 0,47%

Comisioanele din tabel se aplică tranzacțiilor online cu acțiuni pe BVB. Unele firme practică și alte comisioane, în plus față de cele pentru fiecare tranzacție (comisioane de administrare portofoliu, comisioane anuale, etc).

Comparativ cu celelalte firme de brokeraj de top de pe BVB, comisioanele Investimental sunt printre cele mai mici (vezi tabelul de mai jos), mai ales că acestea nu depind de valoarea lunară a tranzacțiilor pe care investitorul le face.

Investimental va fi aproape exclusiv o casă de brokeraj adresată celor care vor să tranzacționeze online, chiar și deschiderea contului fiind posibilă online, în aproximativ 15 minute. Pentru a-și deschide un cont online, viitorii investitori vor avea nevoie de buletin, de un IBAN și un extras de cont. În ultimii ani, mai multe firme de brokeraj locale au lansat opțiunea deschiderii unui cont online. Pentru o listă completă a firmelor care oferă această facilitate, accesați acest link.

Inițial, noua firmă de brokeraj va oferi investitorilor posibilitatea de a tranzacționa pe Bursa de Valori București și pe bursele din SUA (circa 6.000 de acțiuni americane la momentul lansării oficiale). În cazul investițiilor pe SUA, românii vor putea cumpăra și acțiuni fracționare, adică doar o parte din acțiunea unei singure companii. Opțiunea este utilă în special celor care vor să cumpere acțiune al cărei preț este mare, cum este de exemplu Apple (193 dolari/acțiune) sau Berkshire (523.500 dolari/acțiune).

Pe bursele americane, comisionul de tranzacţionare standard va fi de 0,13% plus 1,45 dolari/tranzacție.

Platforma de tranzacționare oferită de Investimental pentru tranzacții pe BVB este bazată pe Arena XT, în vreme ce pentru tranzacțiile cu acțiuni americane firma are semnat un parteneriat cu DriveWealth, firma care este și partenerul Revolut pentru tranzacțiile externe.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri