Două proiecte de lege propuse de deputaţii USR prevăd ca reclamele la jocurile de noroc să fie însoţite de o atenţionare cu privire la riscurile pe care le presupune practicarea acestora, iar cei plătiţi din bani publici să controleze piaţa jocurilor de noroc să nu poată fi şi jucători, informează Agerpres.

Conform unui comunicat al USR, primul proiect este iniţiat de deputaţii Adrian Wiener şi Diana Stoica şi vine "în condiţiile în care asistăm la o prezenţă tot mai agresivă în spaţiul public a reclamelor la jocurile de noroc, la o adevărată explozie a locaţiilor în care se pot desfăşura astfel de activităţi şi, mai ales, la o creştere a numărului de persoane ruinate sau care au dezvoltat dependenţă de jocuri de noroc".

Iniţiativa legislativă propune ca publicitatea pentru jocurile de noroc să fie însoţită, alternativ, de unul din următoarele mesaje: "Familie, viaţă socială, bunăstare: eşti gata să rişti totul?", respectiv "Jocurile de noroc implică riscuri: îndatorare, dependenţă, singurătate".

De asemenea, publicitatea pentru jocurile de noroc să nu încurajeze, în mod direct sau indirect, minorii şi adolescenţii să participe la jocuri de noroc.

"Pentru unele persoane, jocurile de noroc ajung să fie reperul central al vieţii, să se asocieze cu stres major, anxietate, depresie sau tulburări relaţionale grave pe care persoanele afectate nu mai pot să le gestioneze. Povara financiară, emoţională şi socială a dependenţei este mult mai mare la nivelul grupurilor sociale marginalizate, dezavantajate. Prin acest proiect dorim să facem cunoscute riscurile parierii necontrolate, să aducem nişte repere de responsabilitate individuală. Dorim să asociem oricărei forme de publicitate mesaje clare legate de impactul pe care jocurile de noroc pot să îl aibă", a declarat miercuri Adrian Wiener, deputat USR şi medic.

Al doilea proiect, iniţiat de deputaţii USR Diana Stoica, Filip Havârneanu şi Adrian Wiener, precum şi de senatorul USR Sebastian Cernic, pleacă de la recent mediatizatul caz al unui reprezentant al Ministerului Finanţelor Publice care, făcând parte din Comitetul de Supraveghere al Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN), a câştigat circa 100.000 de euro la pariuri la acelaşi operator de jocuri de noroc.

Pentru a elimina semnele de întrebare cu privire la independenţa şi obiectivitatea membrilor Comitetului de Supraveghere al ONJN, proiectul propune ca aceştia, la fel ca personalul ONJN, să nu poată participa la jocurile de noroc operate în România de persoane juridice private.

"Jocurile de noroc distrug vieţi. Şi oamenii trebuie să fie informaţi corect despre asta, inclusiv în cadrul reclamelor. Prin urmare, primul proiect obligă operatorii să includă avertismente despre riscurile care vin la pachet cu această activitate, adică dependenţă, sărăcie, îndatorare, riscul de a îţi pierde familia etc. Cel de-al doilea proiect de lege corectează o imoralitate. Acum, operatorii de jocuri de noroc nu au voie să joace, dar cei plătiţi din bani publici să controleze piaţa jocurilor de noroc nu au această interdicţie. Vrem să îndreptăm acest lucru şi să fie şi în lege ceea ce este de facto - o incompatibilitate. Nu poţi să fii şi controlor şi jucător în acelaşi timp", a precizat deputata USR Diana Stoica.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri