Compania Nationala (CN) Aeroporturi Bucuresti a inregistrat o crestere de 18% a traficului de pasageri anul trecut si de 21,5% in primele doua luni din 2017, evolutie care ar trebui sa determine Ministerul Transporturilor, principalul actionar, sa ia in considerare extinderea actualului terminal, considera Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea (FP).

Traficul de pasageri a crescut cu 21,5% in ianuarie si februarie 2017, comparativ cu aceeasi perioada din 2016, ajungand la 1,66 milioane de pasageri. Numarul de zboruri a crescut cu 8,3% la 18.069, in timp ce traficul cargo a crescut cu 4,5% la 5.010 tone.

“La Aeroporturi Bucuresti ne asteptam anul acesta la o crestere de peste 20% a traficului de pasageri, fapt care va face din Bucuresti unul dintre aeroporturile cu cel mai rapide ritmuri de crestere din Europa. In prezent incercam sa incurajam Ministerul Transporturilor sa ia in considerare initierea unui proiect de marire a terminalului pentru cresterea capacitatii.Cine calatoreste prin Otopeni probabil observa ca terminalul incepe sa devina aglomerat si credem ca acum e momentul inceperii acestui proces, finantarea putand sa fie cu usurinta obtinuta prin intermediul unui IPO”, a declarat Greg Konieczny, managerul Fondul Proprietatea, companie care detine 20% din CN Aeroporturi Bucuresti.

Rezultate financiare Aeroporturi Bucuresti


2015 (mil. lei)
2016 (mil. lei)
Evolutie y/y
Venituri operationale 755,6 885,7 17%
Profit operational
213,5 277,3 30%
Venit net
178,8 229,7 28%
Numar de pasageri
9,28 10,99 18%

Listarea pe bursa a Aeroportului Bucuresti a fost un subiect luat in considerare de catre guvernarile anterioare, insa reprezentantii cabinetului Grindeanu nu au mai dat nicio indicatie cu privire la intentia initierii unui IPO. Potrivit oficialilor FP, discutiile cu noul Guvern privind acest subiect au fost reluate, insa listarea nu este una dintre prioritatile Programului de Guvernare.

CN Aeroporturi Bucuresti a inregistrat anul trecut un profit operational de 277,3 mil. lei, in crestere cu 30%, in vreme ce numarul de pasageri a ajuns la 11 milioane, cu 18% mai mult decat in 2015.

“Avem nevoie de un miracol pentru listarea Hidroelectrica in 2017”

Oficialii Fondul Proprietatea dau sanse minime listarii pe bursa a Hidroelectrica in acest an, in conditiile in care numirea recenta a unui Consiliu provizoriu, si nu a unuia cu un mandat pe termen lung, va intarzia IPO-ul.

“Consiliul provizoriu are un mandat de patru luni; dupa alegerea unui nou Consiliu probabil va fi nevoie de inca 3-6 luni pentru alegerea conducerii executive, astfel ca ajungem la finalul anului. In aceste conditii ar fi nevoie de un miracol pentru ca listarea sa aiba loc in 2017”, considera Greg Konieczny.

Ministerul Energiei a anuntat recent ca toate propunerile sale in Consiliile de supraveghere si de administratie ale Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz sunt provizorii, pentru o perioada de patru luni, urmand sa demareze procedurile de recrutare a unor noi membri cu mandate pline, de patru ani, in conditiile in care analiza performantelor vechilor membri arata ca prelungirea mandatelor acestora nu ar fi o solutie optima pentru companii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri