Anumite companii de pe Rasdaq, nedescoperite inca de investitori, au inceput sa devina atractive, atat datorita indicatorilor fundamentali buni, cat si prin domeniului de activitate interesant si cu potential de crestere. Specialistii consultati de Wall-Street spun ca mai sunt companii bune pe Rasdaq, chiar daca majoritatea au atras atentia in 2007.
Criteriile de selectie ale acestor “mine de aur de pe Rasadaq” sunt similare celor de la BVB. Mihail Ion (foto), presedinte si director executiv al Raiffeisen Asset Management, a declarat, pentru Wall-Street, ca lichiditatea este o conditie absoluta necesara in a considera o companie in portofoliul investitional.”Daca un activ nu e lichid, atunci avem un impact ridicat asupra pretului al unei cumparari sau vanzari semnificative. Ne intereseaza o anumita lichiditate medie zilnica (dupa ce excludem eventualele transferuri de pachete mari). Acest nivel zilnic il stabilim in functie de volumul activelor pe care le administram”, crede acesta.

Daca aceste conditii de lichiditate sunt indeplinite, urmeaza anliza fundamental si alti factori. “Daca o companie indeplineste conditiile de lichiditate, atunci ne uitam la multipli, daca si acestia sunt atractivi putem trece la analiza fundamentala, care implica previziuni, discutii cu managementul referitor la strategia companiei, alti factori cantitativi si calitativi etc. Din compararea pretului teoretic ce rezulta din analiza fundamentala cu cel de piata deriva decizia de investire: daca pretul de piata este mai mic decat valoarea teoretica, decidem cumpararea, considerand ca piata ne va confirma asteptarile si pretul va converge spre cel teoretic. Momentul de investire poate fi influentat de evolutia de ansamblu a pietei, dincolo de rezultatul analizei fundamentale”, ne-a mai explicat Mihail Ion.

Adrian Simionescu, directorul Vienna Investment Trust, crede ca domeniul de activitate, activele companiei si modalitatile prin care aceasta isi rasplateste investitorii sunt foarte importante in alegerea unui emitent, chiar daca nivelul lichiditatii este mic.

“In 2007 au fost doar cativa emitenti de pe Rasdaq mai mediatizati, dar sunt in continuare foarte multe companii care sunt atractive, desi volumele de tranzactionare sunt reduse comparativ cu activele emitentului. Investitorii ar trebui sa tina cont si de segmentul de activitate. Dintre cele mai atractive sunt domeniul constructiilor, al reparatiilor de vagoane, al infrastructurii (activitate sau constructii de material pentru transporturile fervoiare si rutiere). In acest segment trebuie sa tinem cont si de faptul ca cea mai mare parte a fondurilor europene se adreseaza infrastructurii, deci ciferele si profiturile cresc. De asemenea, distributia de medicamente sau de retail sunt domenii interesante”, ne-a declarat acesta.

Andreea Ciobanu, responsabilul departamentuli de analiza al Intercapital, crede ca “explozia de rasdace” din 2007 s-a datorat faptului ca unii emitentii de pe BVB au dat randamente mici si investitorii au cautat alternative la rasdaq, care de altfel, s-au dovedit profitabile.”

Explicatia sta in gradul de subevaluare pe care foarte multe din aceste companii, abia descoperite, il prezentau. Totusi, entuziasmul a fost mult prea mare, companiile respective cunoscand cresteri puternice in piata, uneori acestea nefiind justificate de indicatorii de evaluare sau de potentialul afacerilor respective. Mai mult, cresterile au avut loc pe o lichiditate foarte scazuta in cazul multor societati. Scaderile din ultimele luni au facut multe companii Rasdaq interesante, insa cred ca o revenire a bursei va atrage cu sine aprecieri mai mari pe emitentii listati la BVB, acestia corectandu-se puternic in ultima perioada si fiind mult mai vizibili pentru investitori”, ne-a explicat analista.

Andreea Ciobanu ne-a mai explicat ca free-floatul si lichiditatea sunt criterii foarte importante de selectie si ca emitentii de la cota bursei au avantaj din punct de vedere al transparentei.

“Metodele de evaluare folosite pentru companiile Rasdaq sunt similare celor listate la cota BVB, insa companiile listate la una din cele doua categorii ale bursei de valori prezinta un avantaj din punct de vedere al gradului de transparanta ce faciliteaza un proces de evaluare. Lichiditatea este foarte importanta si cred ca mai ales un investitor cu aversiune mai ridicata la risc ar trebui sa investeasca in companii lichide si cu un free float acceptabil”, a incheiat analista.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri