Autoritatea americana de reglementare a pietei bursiere, SEC, a anuntat miercuri descoperirea unei escrocherii care viza investitori europeni, constransi sa suporte comisioane exorbitante pentru tranzactii care le erau prezentate drept foarte rentabile, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Escrocheria a afectat, in perioada martie 2007 - decembrie 2008, circa 1.400 de investitori din Marea Britanie, Germania si alte tari europene si le-a adus autorilor "cel putin 44,2 milioane de dolari", a precizat SEC intr-un comunicat.

Escrocheria consta in a convinge investitorii sa cumpere actiuni americane la un pret foarte mic (mai putin de 5 dolari), care erau tranzactionate ulterior. Investitorii erau lasati sa creada ca nu va exista comision sau va fi de circa 1%, in timp ce in realitate acesta "depasea 60%", potrivit SEC.

Din suma de 44,2 milioane de dolari stransa, 29 de milioane au reprezentat comisioane, restul banilor fiind folositi pentru a cumpara actiuni.

Escrocheria a fost montata la Chicago (Illinois, nord) de patru persoane care au lucrat cu intermediari europeni. Intermediarii "isi convingeau clientii la telefon, folosind metode puternice de presiune".

Autorii fraudei sunt un german de 42 de ani care primise cetatenia americana in septembrie, si care lucrase in diverse sectoare ale sistemului financiar, si trei americani, printre care un jurist de 61 de ani, un contabil de 52 de ani si un finantist de 48.

SEC a precizat ca pentru demascarea escrocheriei a colaborat cu institutia cu aceleasi atributii din Marea Britanie, FSA.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri