Dolarul s-a mentinut vineri aproape de un maxim al ultimului an in fata unui cos al valutelor principale, in contextul in care bancile si institutiile financiare au cumparat masiv dolari, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Dolarul si-a pastrat castigurile obtinute fata de euro in ziua precedenta, dupa ce presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus ca riscurile inflationiste s-au diminuat, ceea ce a sustinut estimarile ca BCE va urma tendinta altor banci centrale, de a cobori dobanda cheie.

In aceasta saptamana, dolarul s-a apreciat cu 3,85% in fata unui cos format din sase valute principale, marcand cea mai mare crestere saptamanala din ultimii 16 ani.

"Totul tine de temeri, de urmatoarea zona care va fi afectata, ce pare sa fie Europa", a declarat un trader valutar din cadrul unei banci de investitii americane din Hong Kong. "Europenii platesc un pret scump pentru a se finanta in dolari, ceea ce sta la baza aprecierii monedei americane".

Traderul a spus ca, in cazul in care conditiile din pietele monetare nu se amelioreaza dupa prevazuta aprobare a planului de salvare de 700 miliarde dolari, de catre Camera Reprezentantilor din Statele Unite, jucatorii din piata vor astepta masuri coordonate ale bancilor centrale, de coborare a dobanzilor cheie.

Euro s-a apreciat cu circa 0,3% fata de inchiderea sedintei de joi din Statele Unite, la 1,3862 dolari/euro, revenind de la un minimum al ultimelor 13 luni, de 1,3747 dolari, atins in sedinta anterioara.

Moneda unica a castigat 0,3% in frata yenului, la 146,00 yeni, dupa ce scazuse la nivelul minim al ultimilor doi ani, de 144,56 yeni. Dolarul s-a mentinut aproape de nivelul de 105,24 yeni.

Indicele dolarului, care ii masoara evolutia in raport cu un cos format din sase valute principale, a scazut cu 0,3%, la 80,244 puncte, dupa ce a atins un maximum al ultimului an, de 80,794 puncte in sedinta precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri