Compania Cyrom Investments, condusa de omul de afaceri Sorin Negreanu, a investit 16 milioane de euro intr-un proiect rezidential cu 63 de apartamente, amplasat in locul fabricii Textila Grivita, din cartierul bucurestean Domenii.
Compania Cyrom Investment, controlata de Sorin Negreanu si Elli Dimitriou, a cumparat in anul 2000 fabrica Textila Grivita, print-o licitatie AVAS, in schimbul sumei de 550.000 de dolari. Fabrica dispunea de un teren de 17.000 mp, pe care dezvoltatorul a construit un proiect rezidential, denumit Domenii Park, care a necesitat o investitie de 16 milioane de euro, circa 75% din bani provenind de la Emporiki Bank.

Proiectul Domenii Park cuprinde doua blocuri cu sase etaje si totalizeaza 63 de apartamente, fiind prima investitie imobiliara a companiei. Preturile apartamentelor variaza intre 1.200 si 1.400 de euro/mp construit plus TVA de 24%, o cota pe care multi dezvoltatori o considera prea mare.

"Constructiile si cercetarea au reprezentat mereu motorul economiei. La noi amandoua stagneaza, desi, constructiile, de exemplu, genereaza o forta mare de munca si implica dezvoltarea industriei pe orizontala. Din aceste motive, cred ca o cota de 24% este prea ridicata pentru constructiile de locuinte", spune Sorin Negreanu, director general al Cyrom Investments.

In zona Domenii, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi porneste de 1.464 euro/mp pentru locuintele cu doua camere si ajunge pana la 1.827 euro/mp pentru cele cu patru camere, potrivit imobiliare.ro.

In contextul in care suprafetele locuintelor pornesc de la 63 mp pentru o garsoniera si ajung la 238 mp pentru un apartament cu patru camere, pretul unei locuinte incepe de la circa 90.000 de euro. La acesta se adauga pretul locului de parcare subteran, de 15.000 euro, proiectul avand 94 de locuri de parcare.

"Am avut o locatie buna si am vrut o cladire de calitate, iar calitatea tine si de parcare", explica Negreanu unul din motivele pentru care a decis sa construiasca 94 de locuri de parcare la 63 de apartamente. Tot de calitate tine si decizia lui de a nu mai investi pe viitor in imobiliare.

"Mie imi place sa fac lucruri de calitate si in Romania inca nu este momentul sa se construiasca asa, nu sunt apreciate lucrurile la adevarata lor valoare. Din dorinta de a construi ceva de calitate am daramat unele ziduri chiar si de sase ori", povesteste el.

Un alt motiv pentru care omul de afaceri nu vrea sa mai investeasca in real estate tine de lipsa fortei de munca specializata in constructii. "Forta de munca e plecata din Romania si, in plus, nu mai exista scoli care sa pregateasa meseriasi", afirma Negreanu.

Pana in prezent, din cele 63 de apartamente au fost vandute 11 si un spatiu de birouri aflat la parterul cladirii. Cele 11 apartamente au fost vandute prietenilor, spune Sorin Negreanu, inclusiv arhitectului care a proiectat Domenii Park, Vlad Simionescu.

Cumparatorii sunt medici, arhitecti si ingineri si au cumparat preponderent cu banii jos, potrivit dezvoltatorului.

Constructia proiectului a inceput in 2008, a fost intrerupta timp de zece luni in 2010 si a fost finalizata recent. Intreruperea a fost cauzata de schimbarea antreprenorului, compania Cyrom ocupandu-se apoi de constructia Domenii Park.

Recent, la parterul cladirii a fost deschis un supermarket Mega Image si urmeaza a fi deschise o spalatorie, o patiserie, o farmacie, un bistro si o spalatorie auto.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri