Ciudati mai sunt europenii astia! Pasionati de chestii bizare gen ecologie, antichitati, vechituri. Ultimele, mai ales, resturi ale civilizatiei bunicilor si strabunicilor nostri, la noi zac uitate prin poduri de casa, iar la ei sunt tinute la loc de cinste. Acum si casele de lemn, curata ecologie. Daca sunt si vechi, cu atat mai bune. Iar daca lemnul a fost atacat de termite si au ramas urmele activitatii acestora, valoarea cladirii creste. Daca e casa veche, dar bine pazita de insecte, nu e o problema daca se dau niste gauri mici precum acelea facute de termite. Important e ca asa se vinde mai usor.

Ca Romania este tara paradoxurilor este un truism tot mai greu de contrazis. Unul dintre aceste paradoxuri este ca, in pofida deficitului de locuinte cifrat la circa un milion de unitati, Romania produce case pe care le exporta. Europa caselor de lemn integreaza, de la an la an, tot mai multi producatori romani specializati in construirea de locuinte ecologice. Statistic vorbind (date INS), in 2005 exportul de produse din lemn a reprezentat un volum de circa 1,1 miliarde euro, ceva mai mult de 1,3% din produsul intern brut. In anul 2003, acest volum a fost de circa 720 milioane euro. Circa 80% din constructorii de case din lemn provin din judetele Covasna si Harghita, iar aproximativ 90% din productia acestora este destinata exportului.

Daca in Romania lemnul este de cele mai multe ori utilizat la realizarea unor constructii usoare, gen chioscuri, pavilioane, case de vacanta (tip bungalou) sau gradina, pentru europeanul mediu, casa de lemn este in primul rand locuinta si abia in al doilea rand loc de refugiu pe perioada vacantei.

Bogdan Sauliuc, director al companiei RIMS din Cluj, spune ca in vestul Europei creste cererea pentru produse ecologice, iar printre acestea casa de lemn figureaza la loc de cinste. Compania RIMS exporta circa 99% din productie in Europa: Avem foarte multe vile construite in Franta, la Chamonix si Courchevel, renumite statiuni turistice franceze, in Elvetia, Italia, spune Bogdan Sauliuc. Principalii clienti sunt micii investitori si reprezentanti ai clasei medii, care cumpara locuinte permanente, la un pret de cel mult 250.000 de euro. Dar in statiunile europene scumpe, pretul unei vile de lemn poate ajunge si la patru milioane de euro, precizeaza directorul Rims.

Ieftin este doar o iluzie

In Romania, din pacate, casa de lemn poarta stampila de ieftin, adica pentru saraci. S-a tesut o intreaga panza de mituri si legende care ii face pe romani sa fie reticenti la ideea locuintei de lemn, explica Sauliuc.

Intr-adevar, in ultimii ani casa de lemn a fost promovata ca o alternativa ieftina pentru satisfacerea nevoii de locuinte. Pe piata exista oferte care pleaca de la 150-200 euro/mp. Atentie insa, pretul mic poate fi inselator si uneori este un paravan al lipsei de calitate. De multe ori se confirma zicala, cat dai, atata face. Astfel, circa 80% din clienti sunt tentati de pret si tot atatia constata ca socoteala din targ nu se potriveste cu aceea de-acasa. De la calitatea lemnului pus in opera pana la cea a proiectului, orice amanunt constructiv poate contribui la realizarea unei case defecte, iar pretul mic platit la inceput poate creste in progresie geometrica din cauza costurilor de remediere ulterioare.

Recomandarea mea este ca, atunci cand se cumpara o casa de lemn, clientul sa opteze pentru un proiect complet, la cheie, spune Bogdan Sauliuc. Pretul la cheie este dublu (400-450 euro/mp) fata de varianta casei ieftine, insa oricum sub cele practicate in cazul solutiilor cu zidarie. Trebuie mentionat ca, in cazul caselor de lemn, unele firme, inclusiv RIMS, permit clientului sa vizualizeze in timp real viitoarea casa si sa faca eventualele ajustari sau modificari inca din faza productiei de hala.

Capcanele Imparatului Rosu

Cea mai frecventa greseala comisa de catre cei care comanda o casa de lemn este sa se limiteze la faza constructiei la rosu, adica schelet, acoperis si pereti, fara finisaje si instalatii. Bogdan Sauliuc spune ca, incepand din acel moment, lucrurile se complica. Daca proprietarul continua proiectul in regie proprie (adica cu meseriasi) sau angajeaza diversi furnizori de echipamente si instalatii, factura de plata creste simtitor. Fara sa mai punem la socoteala si alte riscuri. Spre exemplu, solutiile economice folosite la realizarea unei case Lego ieftine, gen placaj OSB sau lemn subtire, cu ziduri de 10 cm grosime, duc la realizarea unei locuinte cu izolare termica si acustica slabe. Pe de alta parte, lemnul tratat superficial, in spiritul sloganului ieftin si repede, poate surprinde neplacut chiar dupa un an de exploatare. Aceste fapte explica de ce casele de lemn nu sunt prea populare printre consumatorii din tara noastra.

Cat costa o casa buna

Directorul RIMS spune ca poate livra oriunde in tara case de lemn realizate din grinzi de stejar si profile din lemn masiv de rasinoase, avand garantie 50 de ani, la un pret de 400-450 euro/mp. Adica, pentru o casa de 200 mp, livrata la cheie, clientul va trebui sa achite circa 90.000 de euro. Lemnul poate fi folosit cu succes in proiectele de case construite fie in suburbia marilor orase, la munte si chiar la mare. Casele din lemn masiv ofera un grad ridicat de izolatie termica, ceea ce le recomanda si pentru temperaturi atmosferice crescute. Noi oferim garantie 50 de ani pentru casele noastre, insa perioada de viata a unei asemenea constructii este mult mai mare. In Europa, dar si in Maramures, exista constructii de lemn (biserici, case) realizate in urma cu 200 de ani, cu tehnologii vechi, si care sunt si astazi intr-o stare perfecta, declara Bogdan Sauliuc.

Avantaje

Majoritatea caselor particulare din SUA si Canada au structura de rezistenta din lemn. Stilul constructiv al caselor de lemn imbina solutii simple si moderne, fapt care poate explica numarul urias de case construite anual in SUA, de circa 1,5 milioane de unitati, comparativ cu cat se zideste anual in Romania - ceva peste 30.000 de unitati (date pentru 2004). In plus, locuintele de lemn prezinta avantajul ca sunt rezistente la seisme de peste 8,5 grade Richter, au cheltuieli
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri