Constructiile de apartamente noi, in ansambluri rezidentiale situate in zona Orhideea - Politehnica din Capitala a luat avant, pe masura ce planurile anuntate de catre dezvoltatorii de spatii de birouri au inceput sa prinda contur in proximitate. Astfel, sunt anuntate peste 1.600 apartamente, intr-o zona unde viitoarele spatii de birouri vor acomoda peste 20.000 angajati noi, pana in 2018.

In zona Orhideea-Politehnica se afla in diverse faze de avizare si constructie opt mari proiecte de birouri, dezvoltate de CA Immo, Forte Partners, Sema Parc si Vastint (Ikea) ce vor totaliza peste 170.000 mp spatii de birouri si care vor fi gata pe etape, incepand din a doua parte a lui 2016 si pana in 2018, potrivit datelor analizate de ESOP. Lista va creste pe parcurs, proiecte precum cel al suedezilor de la Skanska urmand a se alatura livrarilor de birouri in zona de centru vest.

Livrari centre de afaceri 2016-2018 in zona Grozavesti - Orhideea:

Nume Proiect Suprafata (mp)
Bucharest Office Garden 1 21.000
Bucharest Office Garden 2 10.000
Bucharest Office Garden 3 10.000
Orhideea Tower 37.000
Sema Offices - Faza I 12.000
Sema Offices - Faza II 27.000
The Bridge - A 36.000
The Bridge - B 20.000
TOTAL 173.000
Sursa: ESOP Consulting l CORFAC International

Livrari locuinte in zona Orhideea - Grozavesti:

Nume Proiect Numar Unitati Livrare
20th Residence 330 2016
Novum Invest Residence 120 2016 - 2018
Cotroceni Residence 100 2015
Exigent One 220 2016
Grozavesti Splai Residence 34 2016
Onix Residence 456 2014 - 2017
Politehnica Park 346 2016 - 2017
TOTAL 1.606
Sursa: ESOP Consulting l CORFAC International

"Dezvoltarea zonei de centru-vest - initial demarata in 2006 si amanata din cauza aparitiei crizei - este una fireasca, avand in vedere ca vorbim de o locatie situata in imediata apropiere a Politehnicii, un mediu universitar important pentru majoritatea companiilor din domeniul IT & C (companii implicate in 47% din tranzactiile de birouri in 2015), si de asemenea in apropierea celui mai mare campus studentesc din tara, Regie. Este, de asemenea, si o dezvoltare benefica, ce va contribui la re-echilibrarea Capitalei, puternic dezvoltata in ultimii 5 ani exclusiv in zona de nord si intr-un perimetru destul de restrans, Barbu Vacarescu, cu dificultati in crestere in privinta accesibilitatii", afirma Mirela Raicu, manager al diviziei de birouri corporate la ESOP Consulting.

Alaturi de o pozitionare strategica in cadrul orasului, relativ aproape de toate cele mari trei repere ale Bucurestiului - Piata Victoriei, Universitate si Unirii, zona de centru-vest are si o buna conexiune catre aeroport, prin cele doua rute importante - Pasajul Basarab si Podul Grant, si in principiu, toate premisele pentru a atrage numeroase companii, in special din domeniul IT.

Primul mare chirias care a optat pentru acest nou pol de birouri din zona Orhideea Semanatoarea este operatorul IT&C Misys, care a preinchiriat un spatiu de birouri de 8.000 mp in cladirea de birouri Orhideea Towers, tranzactia fiind incheiata la inceputul acestui an. Al doilea mare chirias anuntat pentru aceasta zona este BCR, care a preinchiriat aproape 20.000 mp in complexul The Bridge. Chiriile spatiilor de birouri din zona Orhideea-Grozavesti variaza intre 14-16 euro/mp pentru spatiile de clasa A si respectiv 12-13 euro/mp pentru spatiile de calitate A-/B+.

Printre cele mai mari avantaje ale zonei este apropierea de campusul universitar si de Politehnica, de unde companiile de IT&C isi recruteaza personalul, dar si accesul facil la toate tipurile de mijloace de transport –zona noua de birouri fiind deservita de trei statii de metrou – Grozavesti, Petrache Peonaru (fosta Semanatoarea) si Politehnica. Un alt atuu al viitoarelor cladiri de birouri este faptul ca ele apartin unor developeri internationali, al caror renume garanteaza calitatea si facilitatile de ultima generatie ale viitoarelor spatii de birouri de clasa A.

In urmatorii doi ani, stocul de locuinte noi va depasi 2.500 unitati in zona

Angajatii firmelor care se vor muta in aceste spatii de birouri vor avea de unde alege locuinte aproape de birou, dintr-un total de peste 1.600 unitati aflate deja in lucru in varii stadii de dezvoltare in zona Orhideea –Grozavesti-Vasile Milea, in sapte mari ansambluri rezidentiale - 20th Residence, Onix Residence, Exigent One, Cotroceni Residence, Politehnica Park, Grozavesti Splai Residence, si Novum Invest Residence.

La acestea se adauga peste 200 de alte apartamente de vanzare in proiecte mai mici, pe stradute adiacente Splaiului Independentei. La oferta de inchiriere mai intra si un stoc de 500-600 locuinte noi cumparate de investitori in ultimii ani (din cele peste 1.000 unitati, date in folosinta in alte cateva proiecte printre acestea fiind Orhideea Gardens, 19th Residence etc.)

Majoritatea apartamentelor de vanzare se incadreaza la Prima casa

Cele mai multe apartamente in constructie si la vanzare au suprafete mici si finisaje medii, sunt tip studio sau cu doua camere, compartimentate special pentru tineri, iar preturile pornesc de la 43.900 euro +TVA (un studio cu o suprafata de 43,9 mp construiti intr-un din ansamblurile rezidentiale). Exista insa si apartamente tip penthouse, de peste 150 mp, situate la ultimul etaj, care trec si de 200.000 euro + TVA.

O garsoniera noua, complet mobilata in aceasta zona se inchiriaza cu 300-400 euro/luna, un apartament nou cu doua camere intre 400 si 700 euro/luna, iar un apartament cu trei camere intre 500 si 800 euro/luna. In acest moment, oferta de garsoniere noi la inchiriere este foarte scazuta, mult mai mare fiind oferta de apartamente de 2 si de 3 camere.

Noi oportunitati pentru dezvoltatori?

Dezvoltarea pietei birourilor prin astfel de proiecte, pretabile exigentelor marilor companii, deschid oportunitati noi inclusiv pe piata rezidientiala.

"Daca pana in prezent majoritatea proiectelor au fost structurate fie de lux –in zona Orhideea-Plevnei, cum a fost Orhideea Gardens, fie avand in vedere clientul-student, in zona Politehnicii, din acest an o noua categorie de cumparatori va intra in atentia dezvoltatorilor si anume tinerii care lucreaza in corporatii, cu exigente mai ridicate si posibilitati financiare mai mari decat studentii, dar care au insa bugete prestabilite, majoritatea care se incadreaza in Prima casa", considera Alexandru Petrescu de la ESOP Consulting.

ESOP este unul dintre principalii consultanti imobiliari ce lucreaza de 11 ani in piata birourilor si pe piata rezidentiala. De-a lungul timpului, ESOP a asistat companii de talie medie si mare care au tranzactionat peste 250.000 mp de spatii de birouri.

Creative Lab / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri