Programul renta viagera are nevoie de 23 de milioane de lei, in 2007, pentru a acoperi cele aproape 18.000 de solicitari aprobate in acest an, a declarat directorul general al Agentiei Domeniile Statului(ADS), Tanczos Barna.
Cererile inregistrate pana acum de Oficiul National de Renta Viagera Agricola arata ca proprietarii de pamant prefera sa-l dea in arenda si nu sa-l vanda. Astfel se aleg si cu banii de la stat si cu venituri convenite prin contractul de arenda. in plus, isi pastreaza dreptul de proprietate asupra pamantului, informeaza NewsIn.

In 2006, au fost aprobat 17.924 de dosare in cadrul programului "Renta viagera". Dintre acestea, un numar de 14.334 au reprezentat solicitari pentru arendarea unei suprafete de aproximativ 60.000 de hectare, iar diferenta de 3.590 pentru vanzarea a 15.000 de hectare. Cei aproape 18 de mii de producatori agricoli care au solicitat renta viagera agricola pentru o suprafata totala de 75.000 de hectare, primesc banii in 2007.

"Pentru solicitarile inregistrate in perioada 1 martie- 31 decembrie, plata rentei viagere agricole se face in anul urmator celui in care se depune solicitarea", a declarat Barna. Acesta a precizat ca in 2006, s-au cheltuit doar 145 de mii de lei din bugetul de 47 de milioane de euro alocat de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale(MAPDR) pentru programul renta viagera. Banii au fost destinati producatorilor agricoli care au solicitat renta viagera pentru anul 2005.

"Plata rentei viagere pentru cele 17.924 de dosare, necesita aproximativ 23 de milioane de lei de la bugetul Ministerul Agriculturii", a spus Tanczos Barna. Legea privind acordarea rentei viagere prevede ca, proprietarii care isi arendeaza terenul vor primi 50 de euro/ha/an, iar cei care vand terenul vor beneficia de 100 de euro/ha/an, sume care se adauga la valoarea arendei sau la pretul de vanzare al pamantului, dupa caz.

"Ne-am gandit ca poate exista tendinta spre pacaleala din parte producatorului agricol, astfel incat am prevazut niste chestionare, in functie de care ne dam seama daca exista relatie de rudenie intre cele doua parti. Chiar daca am intalnit niste cazuri izolate, nu se poate afirma ca exista tendinta de a profita ilegal de pe urma acestui program", a declarat Barna. Nu toti detinatorii de pamant pot beneficia de prevederile acestei legi.

Prima conditie este ca persoana care vinde terenul sau il da in folosinta sa aiba cel putin 62 de ani. De asemenea, proprietarul poate sa-si pastreze 0,5 ha de pamant, cu conditia sa nu comercializeze produsele obtinute de pe terenul respectiv. Programul renta viagera are drept scop concentrarea suprafetelor agricole in exploatatii eficiente, masura impusa de necesitatea compatibilizarii agriculturii romanesti cu cea din tarile membre ale Uniunii Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri