Romania a urcat 16 locuri in topul tarilor cu cresteri de preturi ale locuintelor, ocupand pozitia a 15-a, reiese din raportul Knight Frank Global House Index.

Intr-o realitate atat de incerta din punct de vedere politic si economic, 2016 a fost, totusi, un an in care au crescut pietele rezidentiale, dar s-au si schimbat semnificativ clasamentele in ceea ce priveste performanta locuintelor de clasa medie din lume.

Conform datelor companiei de consultanta imobiliara Knight Frank, Romania se situeaza pe pozitia a 15-a in top, cu o crestere de 7,8% a preturilor la locuinte in ultimul an, in timp ce evolutia din ultimele 6 luni arata o crestere de 2,6%.

Romania se situeaza in spatele unor tari India, Columbia sau Bulgaria, dar ia fata un state dezvoltate, asa cum este cazul Austriei, Olandei, Suediei sau Statelor Unite.

Islanda conduce, pentru prima data, indicele global al preturilor in piata rezidentiala, cu o crestere de 14,7% intr-un an, iar din totalul de 55 de tari analizate de catre Knight Frank Global House Index, 40 au avut tot o directie ascendenta.

“Observam ca tari precum Turcia si Suedia, fruntase de mai multi ani, au alunecat de pe locurile 1 si 3 in 2015, pe locurile 5 si respectiv 20 in 2016. O lira slabita, cresterea de 8% a ratei si preocuparile recente de securitate, au afectat increderea in piata rezidentiala din Turcia. Pe de alta parte, Suedia, la randul ei, a experimentat in 2016 doar o crestere de 6.1%, in comparatie cu 12.3% in 2015. Evolutia rezidentiala din Romania se vede si in acest ultim clasament, unde vedem ca tara noastra si-a dublat cresterea in 2016, in comparatie cu 2015 (7,8% versus 3,6%) si ne asteptam la continuarea acestui trend”, au declarat reprezentantii Knight Frank.

China, salt spectaculos in fruntea clasamentului

China a sarit de pe locul 43 in 2015, pe locul 7 in 2016, cu o crestere de 10.8%/an, conform Biroului National de Statistica. In pofida inflatiei puternice de anul trecut, trendul este departe de a fi uniform si multor orase care au experimentat cresteri majore li s-au impus noi restrictii.

In timp ce top 10 s-a schimbat radical de anul trecut, ultimele pozitii sunt ocupate, in linii mari, de aceleasi tari. Ucraina, Taiwan, Singapore si Cipru continua sa fie caracterizate de o crestere slaba, fie din cauza crizelor geopolitice, fragilitatii economice sau masurilor restrictive care opresc dezvoltarea acestui segment.

Imaginea de ansamblu este una in care preturile raman stabile sau cresc, contrar climatului caracterizat de incertitudine politica si economica. Numarul pietelor rezidentiale care au inregistrat cresteri de preturi a crescut de la 43 in 2015 la 47 in 2016. Cu o inflatie mai mare si politici monetare divergente in 2017, cel mai probabil vom vedea un decalaj tot mai mare intre performantele pietelor puternice si cele slabe.

Knight Frank este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara prezente pe plan local, domeniu pe care mai activeaza nume precum Colliers, JLL, CBRE, Cushman & Wakefield Echinox sau ESOP Consulting,

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri