Aparitia unor proiecte noi cu finisaje si dotari premium, dar si cu o pozitionare excelenta, langa Guvern, precum The Landmark sau Aviatorilor 8 au ridicat din nou media chiriilor pentru zona centru-nord, care se distanteaza astfel ca nivel de zona centru-vest si cea ultracentrala, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara ESOP.

„Asistam la un moment oportun pentru extindere sau inchirierea unor noi spatii de birouri, fiind o serie de proiecte in lucru, in diverse stadii de executie, cu termen de livrare in urmatorii doi ani, spatii care totalizeaza peste 500.000 mp. (...) In zona centru-vest, unde, intr-un timp foarte scurt, a crescut cel mai mult numarul proiectelor premium de birouri si unde estimam ca se vor livra peste 250.000 mp pana in 2020, chiriile actuale sunt cuprinse intre 12,5-14,5% euro/mp, pentru birouri de clasa A, la valori ce se afla la nivelul din 2013-2014”, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner la ESOP Consulting.

Ofertele din zona centru-nord se diversifica mai mult in aceasta perioada, conturandu-se mai multe subzone diferite ca nivel al chiriilor.

Varful tarifelor, de peste 18 euro/mp, se inregistreaza pentru proiectele noi, livrate de curand sau inca in constructie in Piata Victoriei, in asa numitul Central Business District (CBD). In continuare, pe locul secund, se afla subzona Barbu Vacarescu- Floreasca, langa centrul comercial Promenada si pe locul trei subzona Casa Presei Libere, intre acestea existand diferente si de 2-3 euro/mp.

Cele mai ieftine spatii de birouri din Bucuresti se gasesc in cartierele din Sud si in zona Pipera-Tunari, mai indepartate de metrou, acolo unde se pot inchiria spatii in cladiri de birouri de la 8-9 euro/mp si vile de la 7,5 euro/mp.

„Deschiderea unui nou pol de birouri in Bucuresti, in zona Politehnica - Grozavesti – Orhideelor si modalitatea pozitiva in care a fost primit acest lucru de catre chiriasi, doi dintre cei mai mari chiriasi din piata, BCR si IBM alegand deja aceasta zona pentru consolidarea activitatilor prin ocuparea unei suprafete totale ce depaseste 38.000 mp, reprezinta un semnal pozitiv pentru cautarea, de catre dezvoltatorii imobiliari, a unor noi poli de dezvoltare urbana cum ar fi zona Expozitiei sau zona Unirii. In acest fel se creeaza premizele, atat ale unei dezvoltari echilibrate a zonelor de birouri si a zonelor rezidentiale ce le urmeaza, cat si ale unei diminuari a traficului dintr-o parte in alta a Bucurestiului produs acum de catre angajatii care locuiesc in cartierele Capitalei si se deplaseaza in majoritatea cazurilor doar in zona de nord”, a precizat Alexandru Petrescu.

ESOP Consulting este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara prezente pe plan local si specializate si in domeniul office, alaturi de nume precum CBRE, JLL, Colliers International, Cushman & Wakefield Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri