Mediile prețurilor și chiriilor în Europa au indicat o oarecare stabilizare în 2023, dar, dacă ne uităm mai în spate, vedem că evoluția acestor indicatori a fost spectaculoasă, și nu într-un sens bun, creșterile fiind descurajante pentru mulți dintre cei aveau în plan să-și cumpere sau să închirieze o locuință.

Cele mai recente date publicate de principalul institut de statistică european, Eurostat, care compară evoluțiile din toate statele membre ale UE, între trimestrele 2 și 3 ale anului trecut, indicatorii arată o oarecare stabilizare ca medie la nivelul întregului bloc comunitar.

Datele arată că, în al treilea trimestru al anului 2023, atât prețurile locuințelor, cât și chiriile în UE au crescut cu 0,8% față de trimestrul al doilea din 2023. Comparativ cu trimestrul al treilea din 2022, prețurile locuințelor în UE au scăzut cu -1,0%, în timp ce chiriile au crescut cu 3,0%.

Prețurile locuințelor și chiriile în UE au urmat o traiectorie de creștere comparabilă între 2010 și al doilea trimestru din 2011. După acest trimestru, prețurile locuințelor și chiriile au evoluat diferit. În timp ce chiriile au crescut constant în această perioadă până în al doilea trimestru al anului 2023, prețurile locuințelor au fluctuat considerabil.

După o scădere bruscă între al doilea trimestru din 2011 și primul trimestru din 2013, prețurile locuințelor au rămas mai mult sau mai puțin stabile între 2013 și 2014. A urmat o creștere rapidă la începutul lui 2015, iar prețurile locuințelor au crescut mai rapid decât chiriile până în trimestrul al treilea din 2022. Începând cu trimestrul al patrulea din 2022, prețurile locuințelor au scăzut două trimestre la rând înainte de a crește din nou în trimestrul doi și al treilea din 2023.

Între 2010 și al treilea trimestru din 2023, prețurile locuințelor au crescut cu 48%, iar chiriile cu 22%. Dacă în cazul chiriilor evoluția a fost stabilă, așa cum putem vedea în graficul de mai jos, în cazul prețurilor, evoluția ar fi chiar mai spectaculoasă dacă am compara cu 2013-2014, când s-a atins cel mai redus nivel din ultimul deceniu și jumătate.

Datele Eurostat ne arată că, timp de 9 ani, evoluția prețurilor și chiriilor a fost nefavorabilă cumpărătorilor și chiriași din aproape toate statele din UE sau membre la Zonei Euro.

Evolutie preturi si chirii rezidentiale 2023 - eurostat

(click pentru a mări graficul)

România: Sub media UE la prețuri, dar peste medie la chirii

Comparând trimestrul al treilea din 2023 cu 2010, prețurile caselor au crescut mai mult decât chiriile în 18 din cele 27 de țări ale UE.

Datele Eurostat arată că România se află în plutonul codaș în ceea ce privește scumpirile prețurilor caselor, aflându-se sub media UE, dar chiriile au înregistrat o creștere peste media blocului comunitar, așa cum puteți vedea în graficul de mai jos.

După cum puteți observa, dintre țările membre, Estonia, Ungaria și Lituania au înregistrat cele mai mari scumpiri de locuințe, în timp ce topul 3 scumpiri chirii este completat tot de Estonia, Lituania, cărora li se adaugă Irlanda.

Singurele state în care s-au ieftinit locuințele în intervalul 2010 - 2023 au fost Cipru, Italia și Grecia, aceasta din urmă fiind și singura în care au scăzut chiriile.

Top scumpiri locuințe și chirii în UE - Eurostat

(click pentru a mări graficul)

Mai exact, în această perioadă, prețurile caselor s-au triplat în Estonia (+210%) și s-au dublat în Ungaria (+185%), Lituania (+158%), Letonia (+141%), Austria (+123%), Cehia (+122%) și Luxemburg (+107%). Scăderi au fost observate în Grecia (-14%, vezi note metodologice), Italia (-8%) și Cipru (-2%).

Chiriile au crescut în 26 de țări din UE, cu cele mai mari creșteri în Estonia (+218%), Lituania (+170%) și Irlanda (+100%). Singura scădere a prețurilor chiriilor a fost înregistrată în Grecia (-20%).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri