Aproximativ 60% dintre români nu fac deloc controalele medicale preventive, ceea ce plasează România pe ultimele locuri la acest capitol, potrivit raportului Stada privind sănătatea pentru anul 2023: "Lipsa de prevenție erodează sănătatea în Europa".

Patru din zece europeni (42%) nu se prezintă la niciun control medical preventiv și doar 15% pot spune cu încredere că se prezintă la toate programările relevante.

Olanda, cu 32% persoane care participă la toate consultațiile medicale preventive relevante și Regatul Unit, cu 31%, sunt exemple mai pozitive. În schimb, Serbia și Polonia (62 procente fiecare) și România (60 procente) merg în direcția opusă: aproape 2 din 3 persoane din aceste țări nu se prezintă la niciun control medical. În mod surprinzător, nu există nicio variație semnificativă legată de vârstă; frecventarea nu crește ușor decât începând cu vârsta de 44 ani. Cu toate acestea, există diferențe între sexe: Bărbații europeni (53%) au mai puține șanse de a participa la toate sau cel puțin la unele controale preventive decât femeile (62%).

Pentru cei mai mulți dintre ei, lipsa de educație sau de cunoștințe (32%) este cel mai mare obstacol. Acest lucru este valabil nu numai pentru cei care declară că nu au niciun fel de cunoștințe despre sănătate în general (33% fiecare), ci și pentru cei care susțin că au cunoștințe considerabile în materie de sănătate (28%).

Costul asistenței medicale preventive este un alt motiv principal pentru care 1 din 4 europeni (23 procente) nu se prezintă la toate controalele - în România (42 procente) și Serbia (38 procente), facturile medicale sunt chiar principalul factor. Acest lucru este valabil pentru mulți europeni care au dificultăți sau sunt prudenți din punct de vedere financiar (31 procente) - dar, în mod surprinzător, și pentru aproape 1 din 5 europeni (19 procente) care se simt în control sau confortabil cu finanțele lor. Alte 22 procente consideră că analizele nu sunt necesare, iar 16 procente consideră că este dificil să își facă timp pentru ele.

Aproape 9 din 10 europeni nu beneficiază de asistență medicală preventivă adecvată - ceea ce este cu atât mai îngrijorător cu cât, în plus, europenii au tendința de a reduce cheltuielile cu asistența medicală din cauza inflației. În plus, atenția și preocupările lor se îndreaptă către evenimente mai presante, cum ar fi războiul în curs de desfășurare din Ucraina.

Pe lângă aceste rezultate alarmante, există și vești bune: în ultimul an, 73% dintre europeni au avut mai multă grijă de ei înșiși pentru a-și îmbunătăți sănătatea, fie prin adoptarea unei diete mai sănătoase, fie prin creșterea aportului de vitamine. În plus, comparativ cu anul 2022, bunăstarea mentală s-a îmbunătățit cu zece puncte procentuale pe întregul continent.

În prezent, 67% dintre europeni își apreciază sănătatea mintală ca fiind „bună" sau „foarte bună" și mai puțin de 1 din 10 ca fiind „proastă". În 2022, evaluările erau considerabil mai scăzute, doar 57% dintre aceștia apreciind starea lor psihologică ca fiind „bună" sau „foarte bună". În comparație cu femeile (62%), aproape 3 din 4 bărbați (73%) își descriu sănătatea psihică drept bună. Pe de altă parte, doar 56 procente dintre europenii care sunt atenți din punct de vedere financiar sau care au dificultăți financiare își apreciază sănătatea psihică drept bună.

Sondajul STADA privind sănătatea pentru 2023, realizat în rândul a aproximativ 32.000 de europeni din 16 țări, arată dificultățile pe care le prezintă astfel de vremuri și modul în care acestea afectează prevenția în ceea ce privește sănătatea noastră.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Sănătate »


Setari Cookie-uri