Imobilele RA-APPS din Magurele, Pipera, Vlasia si Baneasa, in care locuiesc actuali sau fosti angajati ai Regiei nu vor fi scoase la licitatie, insa imobilul din Aviatiei va fi vandut prin licitatie, a anuntat ministrul pentru coordonarea SGG, Radu Stroe.
Executivul a adoptat, miercuri, ordonanta referitoare la vanzarea imobilelor RA-APPS, urmand ca Guvernul sa adopte, in termen de 60 de zile, mai multe hotarari de Guvern prin care se va face distinctia dintre locuintele de protocol, de serviciu si alte tipuri de imobile aflate in administrarea RA-APPS.

"La Aviatiei blocul este de alta factura", a declarat Stroe, precizand ca apartamentele au 70-80 de metri patrati, iar valoarea lor se ridica la 60, 70, poate chiar 100 de mii de euro. Radu Stroe a spus ca acestea nu pot fi comparate cu apartamentele de 24-32 de metri patrati din Magurele. seful SGG a adus si argumente de ordin social, precizand ca in acele "cutii de chibrituri" locuiesc intre doua si opt persoane, care au o situatie financiara precara.

Ministrul a precizat ca a trimis deja documentele necesare trecerii imobilelor in proprietatea autoritatilor locale catre primarii. Demersul este necesar pentru ca imobilele sa poata fi ulterior vandute locatarilor, informeaza NewsIn. Directorul Directiei Juridice din SGG, Nicolae Iliuta, a precizat in cadrul conferintei ca doar 30% din locatarii acelor imobile sunt salariati ai Regiei, raspunzand astfel unei intrebari referitoare la o posibila discriminare a unor angajati, prin decizia de a scoate la licitatie doar imobilul din Aviatiei.

Aproximativ 200 de fosti angajati ai serelor din Pipera sau Magurele au protestat, miercuri, pentru a convinge Guvernul sa aprobe ordonanta prin care locuintele de serviciu, administrate de RA-APPS, sa fie trecute la primarii, pentru a fi vandute la pretul de inventar si nu prin licitatie deschisa.

RA-APPS se afla in proces de reorganizare, activitatea Regiei urmand sa fie limitata la administrarea bazei de protocol. in acest scop, imobilele care nu intra in categoria "fond locativ de protocol" vor fi vandute.

Fondul locativ de protocol este reprezentat de resedintele oficiale - pentru seful statului, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, premier si pentru fostii sefi ai statului, de locuintele de protocol - pentru persoanele alese sau numite in unele functii sau demnitati publice, pe durata exercitarii acestora. in aceeasi categorie intra imobilele in care sunt gazduiti membrii delegatiilor oficiale invitate de Administratia Prezidentiala, Senat, Camera Deputatilor, Guvern si de Curtea Constitutionala.

Chiriasii RA-APPS cu contracte ilegale nu pot ramane in imobil pana expira contractul

Persoanele ale caror contracte de inchiriere cu RA-APPS se dovedesc ilegale in urma verificarilor, nu vor mai putea ramane in imobilele pe care le ocupa in prezent, pana la expirarea contractului, daca nu castiga licitatia, a declarat, miercuri, seful SGG, Radu Stroe.

"Doar oamenii care au contracte legale vor mai putea ramane in case dupa licitatie", a declarat Stroe, precizand ca legalitatea contractelor face in prezent obiectul unei anchete, demarate la sfarsitul anului trecut.

"Ancheta este in curs de realizare. Am prelungit-o pentru ca s-a facut tot istoricul de 17 ani. Verificam fiecare contract care a aparut de-a lungul timpului pentru a putea ajunge la concluzia daca contractul in sine, care poate parea legal, se situeaza intr-o zona in care isi pierduse legalitatea: persoana nu mai e demnitar, avea un contract legal dupa care a intrat in sfera asta ambigua", a spus seful SGG. Stroe s-a declarat surprins ca RA-APPS opereaza cu doua tipuri de contracte: contracte de inchiriere si conventii de cazare, ultimul dintre acestea neregasindu-se in dreptul romanesc. "Este o eroare pe care o vom anula", a spus Stroe.

"Prin acest act normativ s-a construit baza legala in virtutea careia imobilele de la RA-APPS vor putea fi vandute prin licitatie publica cu strigare, indiferent daca acestea sunt sub contract sau daca sunt libere de contract. Situatia celor care au contracte in derulare va fi reglementata printr-o procedura care va fi stabilita in momentul scoaterii la licitatie", a declarat Stroe.

Guvernul a adoptat ordonanta care modifica conditiile in care pot fi vandute imobilele administrate de Regie, care nu fac parte din caregoria fondului de protocol. Astfel, imobilele care au situatia juridica clarificata, dar care sunt inchiriate pentru o perioada determinata de timp, pot fi vandute prin licitatie deschisa, dar numai in urmatoarele conditii: participantii la licitatie declara, pe propria raspundere, ca sunt de acord cu preluarea contractelor de inchiriere, locatie de gestiune ori asociere in participatiune si daca in contractul de vanzare-cumparare se introduce o clauza prin care cumparatorul se obliga sa preia drepturile si sa exercite obligatiile din acele contracte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri