Daca cercetam piata imobiliara din Romania, observam ca in privinta pretului unei locuinte exista o situatie paradoxala. O casa cumparata in urma cu un an va avea un pret de vanzare mult mai mare anul urmator, indiferent daca vorbim despre locuintele construite in urma cu 50 de ani sau despre cele noi. Totusi sunt multi factori care duc la scumpirea locuintelor de la an la an.
Lipsa apartamentelor libere si a terenurilor de constructii, precum si salariile mici pentru muncitorii calificati de pe piata de profil sunt cativa dintre factorii care duc la scumpirea locuintelor, potrivit unui studiu realizat de compania imobiliara EuroMetropola.

Lipsa fortei de munca calificate si migrarea spre alte piete

Incepand cu anii `90 numarul constructorilor din Romania a scazut la o treime si o mare parte din muncitori au ales sa migreze in strainatate, consecinta fiind scumpirea mainii de lucru din tara.

“Scumpirea locuintelor ca rezultat al migratiei fortei de munca spre alte tari europene unde muncitorii calificati sunt mai bine remunerati e un fenomen la care asistam de mai bine de 5 ani. In aceasta situatie, una dintre masurile care se pot lua pentru a-i motiva pe muncitori sa ramana in tara sa lucreze, este aceea a majorarii salariilor. Ca si dezvoltator, stii cat de importanta este mana de lucru pentru ca lucrarile sa se finalizeze in termenul promis, iar calitatea sa atinga anumite standarde de exigenta”, ne spune Monica Marin, Partner Manager la compania imobiliara EuroMetropola.

Cresterea salariilor minime in constructii

Statul roman a ales sa stopeze migratia fortei de munca prin marirea cu 23%, de la 1 ianuarie 2007, a salariilor minime pentru muncitorii calificati, ceea ce ar spori atractivitatea lucrului in tara. Pe de alta parte, patronatele si sindicatele din constructii au convenit, prin acordul social sectorial, cresterea salariului minim brut al muncitorilor necalificati de la 440 lei la 500 de lei la sfarsitul acestui an., urmand ca in 2008 sa atinga valoarea de 700 lei iar in 2009 la 900 de lei.

Acordul a fost incheiat la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut de Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Federatia Generala a Sindicatelor Familia si Federatia Nationala a Sindicatelor din Constructii-Montaj Anghel Saligny. Exista insa o discrepanta: salariul minim brut de referinta stabilit de Guvern pentru 2007 este de 390 de lei, in timp ce salariul stabilit de partenerii sociali din constructii este de 440 de lei.

Incoerenta in privinta valorii salariilor a creat confruntari de opinii si a sporit neclaritatile din domeniul imobiliar si s-a ajuns la o divergenta de opinii care au ca rezultat amanarea unei decizii care influenteaza direct costul locuintelor.

Chiar daca se vor mari, salariile raman sub nivelul celor din alte state ale Uniunii Europene. De exemplu, in prezent, muncitorii calificati si necalificati au salarii nete de circa 190 de euro - in Estonia, 250 euro- in Ungaria, 500 de euro- Croatia si Slovenia, 800-900 euro- Grecia si Spania si 1800 de euro in Italia, potrivit datelor ARACO.

Materialele folosite pentru constructie si finisare

Materialele si utilajele folosite in constructii sunt din ce in mai scumpe. In plus, constructiile noi trebuie sa respecte normele europene, care cuprind sase cerinte esentiale: rezistenta si stabilitatea constructiei, siguranta in exploatare, siguranta la foc; igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului inconjurator, izolatia termica si hidrofuga, economia energiei si retinerea caldurii, si protectia impotriva zgomotelor. Respectarea acestor norme presupune costuri suplimentare si duce implicit la ridicarea preturilor locuintelor noi.

Lipsa apartamentelor libere si a terenurilor de constructii

Fiindca exista o mare lipsa de terenurilor pe care sa se construiasca iar apartamentele libere sunt inexistente, apar doua situatii: preturile chiriilor explodeaza si creste presiunea asupra pretului pentru apartamentele noi.

Simona Costache, director la Perfect Casa crede ca: „O alta cauza a scumpirii apartamentelor, mai ales cele din zonele rezidentiale de lux, este lipsa terenurilor pe care sa se poata ridica noi imobile. Putem lua ca exemplu zona rezidentiala din nordul capitalei (Soseaua Nordului - langa Parcu Herastrau) unde s-a construit foarte mult in ultimii ani si nu a mai ramas nimic liber. Acum cativa ani puteai achizitiona un apartament in zona cu preturi incepand de la 800 Euro/mp, iar acum gasim acelasi tip de apartamente cu 4000 Euro/mp. De cateva ori chiar am intalnit cazuri in care, in urma negocierilor pretul sa creasca! Da, ati citit bine! Se ajunge la un fel de licitatie in care sunt mai multi cumparatori interesati de acelasi apartament si astfel pretul creste...”

In cazul locuintelor construite in anii 50-60, acestea nu mai prezinta siguranta si nici nu respecta standardele de constructie imbunatatite fiindca si-au depasit perioada de utilizare. De accea,
„Preturile la blocurile vechi din perioada `50 – `60 ar trebui sa scada si nu sa creasca, pentru ca durata normata de viata a acestora este de 50 de ani.” , apreciaza George Dimitriu, Directorul General Adjunct de la PYF Imobiliare.

Insa, potrivit specialistilor, pe piata lucrurile stau exact invers si pretul de vanzare al unei locuinte vechi ajunge deseori sa fie egal cu cel al uneia nou-construite.

Conditiile de imprumuturi la banci

Cumparatorii au astazi metode diverse de a achizitiona un imobil cu ajutorul programelelor bancare de tipul: imprumuturi, credite imobiliare, credite ipotecare etc. Insa, bancile fixeaza criterii proprii de acordare a imprumuturilor, unul dintre acestea fiind ca venitul personal sa acopere atat plata creditului cat si cheltuielile necesare traiului persoanei care il solicita.

Dorinta clasei de mijloc de a avea locuinte care sa ofere conditii mai bune de trai va duce la o cerere ridicata, efectul fiind cresterea preturilor pentru locuintele noi, indiferent daca ele vor fi in blocuri sau constructii de tipul vilelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri