Deprecierea leului fata de euro din ultimele saptamani face ca pretul apartamentelor tranzactionate pe piata sa creasca in moneda nationala, iar potentialii cumparatorii vor fi cei care ies in pierdere din cauza modificarii cursului de schimb.
"Proprietarii profita de situatie de obicei si trec imedit pe moneda care le aduce castig. Ei nu ies in pierdere niciodata si apeleaza la orice artificiu pentru a castiga cat mai mult dintr-o tranzactie imobiliara. Daca anul trecut, cand euro a scazut de undeva de la 42.000 de lei vechi la 36.000 de lei vechi, proprietarii care vindeau cu 50.000 de euro o locuinta au facut un calcul si au mai plusat cu inca 10.000 euro la pret, astazi cand euro a crescut nimeni nu va mai schimba pretul de la 100.000 de euro la 90.000 de euro", a declarat, potrivit NewsIn, analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.

Si analistii companiei imobiliare PYF sustin ca aceasta crestere a raportului euro/leu poate influenta piata imobiliara in sens negativ. "Aprecierea euro fata de leu poate duce la aparitia micilor speculanti in sensul ca cei care au cumparat in euro acum cateva luni pot revinde in prezent, acelasi apartament la aceasi valoare la care l-a cumparat si totusi cu un profit destul de bun", sustine directorul adjunct al companiei PYF Imobiliare, George Dimitriu.

Potrivit acestuia, clientii care au cumparat o locuinta in cadrul ansamblului imobiliar Obor Towers, in cursul anului trecut, au realizat o afacere destul de buna avand in vedere faptul ca taxele de rezervare se achita in lei la cursul zilei. "De exemplu, primul client care a semnat o rezervare la acest complex a achitat echivalentul a 5.000 euro, in luna noiembrie 2007, adica suma de 17.000 lei, iar un client care a achitat aceeasi taxa astazi a platit, in lei, suma de 18.553. Se poate observa ca persoanele care au incheiat aceste rezervari in anul care a trecut au castigat putin peste 500 euro, doar din deprecierea cursului valutar", a spus agentul exclusiv al proiectului rezidential Obor Towers.

Andreea Manea, reprezentantul companiei imobiliare City Expert, este de parere ca la cumparatorii care au dispus de euro, modificarea cursului valutar nu a facut o diferenta in buget, in cazul in care au cumparat o locuinta in ianuarie 2008 si nu in noiembrie 2007, cand leul era pe val.

"In cazul celor care si-au tinut economiile in lei, pot aparea doua situatii: pierdere prin schimb valutar din lei in euro, care la casele de schimb valutar ar putea atinge un prag maxim de 3,9 lei, si de echilibru total daca, in ziua in care s-a facut vanzarea, cursul valutar a fost acelasi cu cel dintr-una din zilele din ianuarie cand euro nu atinsese maximul de 3,71 lei", sustine reprezentantul City Expert.

Consultantul imobiliar mai spune ca cele mai mari pierderi le-au avut cumparatorii deoarece tendinta euro a fost de crestere, media pierderii fiind de 20.000 lei la o tranzactie de 100.000 de euro. "In cazul in care plata imobilului s-a facut in euro la cursul din noiembrie, un proprietar care vinde acum aprtamentul cumparat atunci poate avea un profit mediu de 20.000 lei noi", a mai spus Andreea Manea.

Moneda nationala era cotata la 3,6970 lei/euro la primele tranzactii valutare de miercuri, la un nivel apropiat de cel de marti seara, dupa care leul s-a depreciat brusc la 3,7130 lei/euro si apoi a revenit la 3,70 lei/euro, pe o piata fara o tendinta clara de evolutie, sustin dealerii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri