Valoarea tranzactiilor cu proiecte imobiliare din Bucuresti a totalizat anul trecut 750 de milioane de euro, nivel apropiat celui din 2006, cea mai mare parte a proprietatilor instrainate fiind cladirile de birouri, potrivit unui studiu al Atisreal Romania, din grupul financiar francez BNP Paribas.
"S-a mentinut interesul crescut pentru piata spatiilor de birouri, care a inregistrat tranzactii de 531 milioane euro. Sectorul industrial se afla pe locul doi, cu circa 19% din volumul total al tranzactiilor de investitii. Segmentul hotelurilor a inregistrat o activitate mai crescuta comparativ cu anii precedenti, tranzactiile totalizand 61 milioane euro. In 2007 nu au fost incheiate tranzactii cu spatii comerciale in Bucuresti", potrivit unui studiu Atisreal privind piata imobiliara din Bucuresti.

Investitiile care au implicat achizitia de centre comerciale au fost realizate numai in orasele din provincie, totalizand aproximativ 747 milioane euro, potrivit estimarilor companiei.

De asemenea, s-a mentinut interesul crescut pentru piata spatiilor de birouri, pe acest segment inregistrandu- se tranzactii de investitii in valoare de 531 milioane euro.

Sectorul industrial se afla pe locul doi, cu aproximativ 19% din volumul total al tranzactiilor de investitii. Segmentul hotelurilor a inregistrat o activitate mai crescuta comparative cu anii precedenti, tranzactiile de investitii totalizand 61 milioane euro. In 2007 nu au fost inregistrate tranzactii de investitii cu spatii comerciale in Bucuresti.

Spre deosebire de trazactiile cu spatii de birouri care au fost incheiate exclusiv in capitala, investitiile implicand centre comerciale au fost realizate numai in orasele din provincie, totalizand aproximativ 747 milioane euro.

Ca si in decursul anului 2006, aproape toate tranzactiile de investitii incheiate in acest an au fost realizate de fonduri de investitii provenind din Austria si Marea Britanie (31%, respectiv 27%). Investitorii din aceste tari au fost activi inca din stadiile incipiente ale pietei romanesti de investitii (2003-2004), achizitionand proprietati in toate sectoarele domeniului imobiliar.

Primele doua companii in privinta volumului investiilor in 2007 au fost Immoeast si Ixis Corporate & Investment Bank. Immoeast si-a extins portofoliul de proprietati detinute in Bucuresti prin achizitionarea proiectului S Park (spatii de birouri) si a unei companii de dezvoltare in domeniul industrial, in timp ce in orasele de provincie interesul companiei a fost concentrat pe segmentul spatiilor comerciale. Fondul francez de investitii Ixis a intrat pe piata locala prin achizitionarea cladirii America House, pentru valoarea record de 120 milioane euro.

Aceste doua fonduri de investitii au incheiat tranzactii reprezentand 45% din totalul volumului de investitii inregistrat in 2007. Alte tranzactii semnificative au fost incheiate de DEGI (111 milioane euro), Fabian (95 milioane euro) si Teesland IOG (70 milioane euro).

Ca urmare a scaderii rapide a randamentelor, pe piata locala s-au creat noi tendinte. Au aparut noi fonduri de investitii cu risc scazut, in timp ce altele au profitat de scaderea randamentelor si au vandut investitiile initiale. Ixis si DEGI sunt fonduri cu risc scazut care au intrat pe piata romaneasca dupa volume de investitii totalizand 120 milioane euro, respectiv 111 milioane euro. DEGI a achizitionat portofoliul local al companiei Charlemagne Capital constand in 3 cladiri de birouri cu suprafete insumand 35.000 mp.

Lipsa proprietatilor de calitate si numarul mare de tranzactii de preinchiriere pe diferite segmente ale pietei imobiliare determina investitorii sa achizitioneze proprietati in faza de proiect sau aflate in constructie, in special pe segmentul birourilor. S-a inregistrat o tendinta clara de achizitionare a cladirilor inainte de finalizarea lucrarilor de constructie, in defavoarea proprietatilor deja finalizate, deoarece investitorii urmaresc sa isi asigure randamente cat mai bune si sa obtina
controlul asupra proiectului.

Astfel de achizitii au totalizat aproximativ 252 milioane euro, incluzand proiecte precum Cubic Centre dezvoltat de Fabian Capital Ltd, tranzactionat pentru aproximativ 60 milioane euro. Datorita lipsei proprietatilor generatoare de venit, a gradului mare de lichiditate a fondurilor internationale de investitii, dar si a cererii crescute de spatii pe anumite segmente ale pietei, unii investitori au devenit interesati in dezvoltarea de proiecte prin initierea unor parteneriate cu dezvoltatori locali sau internationali si
co-finantarea de proiecte viitoare.

De exemplu, Teesland IOG a achizitionat Parcul Industrial A1 de la Cefin Real Estate, iar Immoeast a achizitionat Logistic Contractor, o companie de dezvoltare industriala.

Datorita conditiilor favorabile de pe piata (grad ridicat de ocupare, cerere crescuta din partea chiriasilor, nivel stabil al chiriilor) si numarului mare de proiecte propuse spre livrare in toate sectoarele pietei, numarul si valoarea tranzactiilor de investitii se vor mentine la niveluri ridicate, in special pe segmentul birourilor.

Piata locala de investitii este mai putin afectata de criza din Statele Unite, Romania fiind inca perceputa ca piata atractiva, potrivit Atisreal.

Totusi, institutiile finantatoare sunt mai prudente in acordarea de finantari pentru proiecte si tranzactii imobiliare.

In contextul instabilitatii pietelor financiare internationale, in 2008 fondurile de investitii vor deveni mai precaute in privinta achizitionarii de proprietati cu preturi mari, dar vor cauta in continuare solutii lternative cu randamente mai ridicate.

Desi lipsa unei evidente a tranzactiilor face in continuare dificila stabilirea exacta a preturilor, este evident ca nivelul randamentelor pentru birourile de calitate tinde spre cel inregistrat in a doua jumatate a anului 2006 (7-7,25%).



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri