Criza financiara globala nu a afectat piata romaneasca imobiliara la nivel fundamental, insa a starnit discutii aprinse, atat in randurile specialistilor, cat si in cele ale potentialilor cumparatori, un factor declansator fiind declaratiile unor persoane publice, precum Dinu Patriciu, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Esop.
“S-a discutat despre caderea pietei la acest inceput de an pe fondul declaratiilor facute de persoane publice, printre care si Dinu Patriciu, care previzionau o cadere a pietei rezidentiale. Parerea noastra este ca cei ce fac astfel de previziuni au interesul sa tempereze elanul developerilor romani si straini care au anuntat proiecte rezidentiale si in acest fel vor sa prinda si ei trenul din urma. Cererea este in continuare mare si, din pacate aceste, zvonuri pompieristice nu fac decat sa-i sperie pe unii care insa vor avea de pierdut cat vor consta spre sfarsitul anului ca preturile si-a reluat trendul ascendent, dupa o perioada de incetinire a ritmului de crestere”, a explicat Irina Petrescu, partener in cadrul companiei Esop Consulting.

In ceea ce priveste scaderea numarului de tranzactii pe piata imobiliara, consultantul Esop este de parere ca acest lucru este absolut normal, dat fiind faptul ca situatii similare s-au inregistrat, de fiecare data, in ultimii ani.

"In perioada verii, se vand de obicei mai putine locuinte in Bucuresti , asa ca, inainte de a trage concluzii categorice, ar trebui sa vedem cum va arata aceasta situatie in septembrie, cand preturile isi reiau, de obicei, trendul ascendant”, a spus Irina Petrescu.

Consultantul Esop considera ca o alta cauza obiectiva a incetinirii numarului tranzactiilor pe segmentul rezidential este inasprirea conditiilor de creditare pentru cumparatori.

„Din cauza noilor norme ale Bancii Nationale Romane referitoare la conditiile de obtinere a creditului ipotecar, cumparatorii nu au mai putut obtine finantarea pe care se bazau cand au pornit in cautarea unei locuinte”, a declarat Petrescu.

Scaderea usoara inregistrata la pretul apartamentelor vechi, situatie absolut normala pe masura ce numarul celor noi este in continua crestere, a lansat atat o serie de ipoteze cat si o serie de sperante: clientii se gandesc, prin comparatie, ca pretul apartamentelor noi va scadea.

"Sunt si clienti acorati in realitate care inteleg ca, in conditiile in care toate componentele pretului de vanzare sunt in continua crestere, pretul total de vanzare nu ar putea scadea. Una dintre marile probleme ale constructiilor, in acest moment, este lipsa fortei de munca : atat muncitorii cat si specialistii sunt din ce in ce mai putini si, pentru ca si acestia sa ramana in tara, salariile lor sunt din ce in ce mai mari. In plus, in ultima vreme pretul materialor de constructii a crescut alarmant, iar valoarea terenurilor din Capitala a fost o poveste indelung discutata”, a afirmat reprezentantul Esop.

In opinia sa, daca admitem ca exista o problema in privinta vanzarilor de rezidentiale, atunci aceasta poate fi definita astfel : piata imobiliara se confrunta cu un mare scepticism din partea clientilor, in acest moment.

"Pe de o parte, ei nu vor sa plateasca o suma pe o locuinta al carei pret ar putea scadea, iar pe de alta parte, avand exemplele catorva proiecte cu dezvoltatori mai putin seriosi, au dezvoltat o doza de neincredere intre ceea ce cumpara pe hartie si ceea ce li se ofera la sfarsit”, a incheiat Irina Petrescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri