Fondul britanic de investitii Fabian Limited, prezent pe piata locala prin opt proiecte imobiliare, a investit anul trecut 19,8 milioane de euro in piata locala, valoarea totala a investitiilor sale in piata imobiliara din Romania atingand 92,7 milioane de euro.
La data de 31 decembrie anul 2007, Fabian Romania avea 92,7 milioane de euro investiti in opt proiecte, respectiv cladirile de birouri Cascade, Cubic Center, Baneasa Business Center si Banu Andronache, Evocentre, Lakeview din Bucuresti, precum si ansamblul rezidential New Town din Capitala si un complex de locuinte din Timisoara, la care se adauga trei investitii alaturi de alte societati.

Potrivit reevaluarilor facute de compania de consultanta imobiliara DTZ, proprietatile deja detinute de Fabian valorau cu 9,6 milioane de euro mai mult fata de 2006.

Fabian Limited a afisat un profit de 7,9 milioane de euro pentru anul 2007 la nivel global, in crestere cu 6,6 milioane de euro fata de anul 2006. La 31 decembrie 2007, valoare totala a investitiilor Fabian era de 119,7 milioane de euro, portofoliul fondului crescand cu patru noi achizitii anul trecut.

Aproximativ opt milioane de euro au fost investitii in alte noi trei proiecte de la sfarsitul anului 2006, portofoliul companiei ajungand la circa 52.400 mp de spatii comerciale si 151.000 mp de spatii rezidentiale aflate in dezvolatare, la care se adauga cei 21.239 mp de spatii office deja existenti. La 31 decembrie 2007, valoarea unei actiuni era de 1.700 euro, in crestere cu 25,4% fata de anul trecut.

“Anul 2007 a fost un an de activitate intensa: am anuntat patru achizitii, investitiiile companiei au crescut, iar valoarea activelor a crescut cu 25,4%. Criza creditelor a avut un impact limitat asupra pietei imobiliare locale in anul precedent, insa Romania continua sa ofere oportunitati foarte atractive atat in 2008, cat si in urmatorii ani”, a declarat Mark Holdsworth, Managing Director al fondului Fabian Capital Limited.

Cascades este o cladire de birouri de clasa A, situata in Piata Victoriei si livrata in octombrie 2004, avand o suprafata inchiriabila de 4.347 mp. Printre chiriasii se numara Pro Credit Bank, Aviva PLC, SC Rompetrol, HBO Romania si Taiwan Trade Delegation. Compania de consultanta imobiliara DTZ a evaluat imobilul la 18,5 milioane de euro pe 31 decembrie 2007, in crestere cu 3,9 milioane de euro fata de prima evaluare.

Baneasa Business Centre a fost cumparata de Fabian in urma cu un an de la dezvoltatorul austriac Immoconsult Leasinggesellschaft G.M.B.H. pentru 23,9 milioane de euro. La finalul anului trecut, cladirea a fost evaluata de DTZ la 29,5 milioane de euro.

Ca planuri de viitor, Fabian Romania va continua sa se concentreze pe dezvoltarile de tip join-venture, segmentele vizate fiind in special rezidential si cel al birourilor. Fabian intentioneaza sa incheie si alte parteneriate, atat cu dezvoltatori romani, cat si cu jucatori internationali, pentru a diminua astfel riscurile si a-si diviza investitiile.

Tranzactia din Timisoara a reprezentat prima iesire a fondului pe o piata regionala si a marcat inceputul dezvoltarii pe segmentul rezidential. Parteneriatul cu dezvoltatorul ungar SCD, pentru construirea celor doua proiecte rezidentiale in Oradea si Satu Mare face parte, de asemenea, din strategia Fabian de a se axa pe dezvoltarile regionale si pe segmentul rezidential.





Portofoliul Fabian Romania:


Proprietate Zona Suprafata

Cascades Centru 4.347 mp
Banu Antonache Nord 4.445 mp
Baneasa Business Nord 9.799 mp
Centre
Evo Centre Nord 2.648 mp

Lake View Nord 23.256 mp
Cubic Centre Nord 26.673 mp
Romana Centru 2.480 mp
Total spatii comerciale 73.648 mp

New Town Est Bucuresti 72.000 mp
Timisoara Timisoara 38.524 mp
Oradea Oradea 33.862 mp
Satu Mare Satu Mare 6.700 mp
Total spatii rezidentiale 151.086 mp
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri