Nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri a crescut in general cu aproximativ 10% comparativ cu trimestrul al patrulea din 2007, ca urmare a ratei crescute de ocupare inregistrate in primul trimestru al anului 2008 pentru birourile de clasa A si a cererii crescute pentru spatiile moderne de calitate, se arata in cel mai raport al companiei de consultanta Atisreal Romania.
“Pentru birourile de clasa A, chiriile au crescut de la o medie de 21-22 euro/mp in 2007 pana la aproximativ 22-23 euro/mp in primul trimestru al lui 2008. Pentru spatiile de birouri de clasa B, in primul trimestru al acestui an chiriile au fost comparabile cu nivelurile inregistrate in 2007, situandu-se intre 14-16 euro/mp”, sustin reprezentantii Atisreal.

Lipsa cladirilor de calitate generatoare de profit si numarul foarte mare al tranzactiilor de pre-inchiriere pe diferite segmente ale pietei le-au oferit investitorilor posibilitatea de a achizitiona proprietati aflate in constructie sau in faza de proiect, in special cladiri de birouri. Unii dintre acestia si-a asumat riscul dezvoltarii proiectelor, concentrandu-se pe stabilirea de parteneriate cu dezvoltatori locali sau internationali si co-finantand proiectele viitoare.

“Datorita conditiilor favorabile din piata si a numarului mare de proiecte propuse pe toate segmentele pietei, numarul si valoarea tranzactiilor de investitii se vor mentine la niveluri ridicate, in special pe piata spatiilor de birouri. Romania continua sa fie perceputa ca o piata atractiva, insa finantatorii sunt si aici mai precauti in privinta proiectelor si tranzactiilor imobiliare”, sunt de parere consultantii Atisreal.

In contextul instabilitatii de pe pietele internationale, pe parcursul anului 2008 fondurile de investitii vor deveni mai precaute in privinta deciziei de a achizitiona proprietati costisitoare, insa vor cauta in continuare produse alternative cu randamente mai mari.

In privinta spatiilor de birouri din Bucuresti, la sfarsitul primelor cinci luni din 2008, stocul total de spatii de birouri totalizeaza 1.740.000 mp (total suprafata desfasurata), in crestere cu 27% fata de perioada similara a anului trecut. Din total, 38,32% reprezinta spatii de birouri de Clasa A, arata raportul companiei.

Stocul de spatii de birouri propus spre finalizare in al doilea semestru din 2008 totalizeaza 230.000 mp, oferta din zona de nord reprezentand 59% din totalul propus pentru a doua parte a anului. Daca toata oferta propusa a fi finalizata in a doua parte a anului se va concretiza, stocul total la sfarsitul anului curent va ajunge la peste 1.900.000 mp.

“Desi stocul de spatii de birouri a inregistrat o crestere de 230% din 2003 pana in prima jumatate a anului 2008, rata de ocupare a avut valori tot mai mari incepand cu 2003, suprafata neocupata ajungand in prezent in jur de numai 1% din total pentru birouri de Clasa A, de la nivelul de 20,50% inregistrat in 2003”, suntin reprezentantii Atisreal.

Decalajul dintre cerere si oferta din ultimii ani a fost determinat de cererea crescuta de spatii de calitate, provenita in special din partea companiilor din sectorul servicii: companii multinationale (IT, financiar-bancar etc.) ce si-au deschis birouri in Romania sau companii internationale ce si-au externalizat unele activitati in tara noastra.

Atisreal detine peste 65 de birouri in Europa, Orientul Mijlociu, India si Statele Unite, dar a incheiat si partaneriate cu mai multe companii din America si Asia. Compania franceza are un numar de 2.400 de angajati si a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 431 milioane euro.

In Romania, Atisreal, divizia imobiliara parte a grupului francez BNP Paribas, a achizitionat compania Cornerstone International, unul dintre primi cinci jucatori pe piata de profil si succesoarea firmei care a detinut licenta CB Richard Ellis in Romania, urmand astfel sa functioneze cu un birou propriu in tara noastra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri