Intre chirie si rata la banca nu se poate pune semnu egalitatii, insa diferenta de pret este una foarte mica, pornindu-se de la premisa ca un cumparator intr-un ansamblu nou, aflat in constructie trebuie ca pana la livrarea proiectului sa plateasca atat chiria, cat si rata la banca, se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara Esop.
”Exista diferente de la proiect la proiect, insa practica cea mai raspandita la ansamblurile pentru clasa medie este cererea unui avans de 25% din valoarea tranzactiei la precontract si 75% la contractul de vanzare-cumparare. In acest caz, rata la banca incepe sa curga dupa ce banca poate pune ipoteca si acorda efectiv creditul, adica dupa intabularea apartamentului si semnarea contractului de vanzare-cumparare, acest moment fiind apropiat de data livrarii apartamentului, cele doua: chiria si rata la banca nu se suprapun,” a explicat Irina Petrescu, partener in cadrul companiei Esop Consulting.

Multi cumparatori au amanat decizia pe perioada de vara, apreciind ca urmeaza perioada concediilor si nimeni nu se inghesiue sa mai cumpere locuinte cu gandul la vacanta si asteptand ca toamna sa aduca scaderi ale preturilor, arata acelasi comunicat

„Este adevarat ca vara este o perioada de acalmie datorata concediiilor si ca exista o stagnare a preturilor. Insa avand in vedere cererea de pe piata nesatisfacuta si in asteptare, presiunea exercitata de cresterea chiriilor si a costurilor privind constructia, este greu de crezut ca in toamna vor scadea preturile”, a declarat reprezentantul Esop.

Potrivit consultantilor Esop, se estimeaza o crestere pe segmentul locuintelor noi de 5-10%, din toamna pana la sfarsitul anului.

„Pretul mediu de vanzare al unei garsoniere pentru clasa medie intr-un ansamblu nou intr-o zona centrala, in cartier este in jurul a 90000 euro cu TVA inclus. Presupunand ca trebuie facut un credit pentru 67.500 euro ar insemna o rata lunara de 400-500 euro pe luna, in timp ce chiria este cuprisa intre 300 si 400 euro luna”, a incheiat Petrescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri