Romania e considerata in continuare atractiva pentru investitori datorita ratelor de rentabilitatate ridicate pe care le ofera, dar nici un oras de la noi nu a fost inclus in topul atractivitatii investitiilor si al perspectivei de dezvoltare din Europa, arata un studiu al PricewaterhouseCoopers.
Piata imobiliara din Romania si Bulgaria este considerata in continuare atractiva pentru investitori datorita ratelor de rentabilitatate ridicate pe care le ofera.

"Conform datelor publice disponibile, anul trecut, in Romania, indicatorul de apreciere a ofertei de spatii comerciale s-a situat la niveluri de 5-6 ori mai mici decat media europeana. Una din concluziile studiului PricewaterhouseCoopers face referire la necesitatea unor corectii pe piata romaneasca de retail - piata spatiilor comerciale - datorita supraofertei din unele zone (de exemplu Arad - 6 mall-uri pe aceeasi strada, Targu Mures, Oradea, etc.). De altfel, acest lucru a fost demonstrat si de decizia unor investitori de a abandona proiecte de supermarket-uri din zonele aglomerate cu astfel de dezvoltari imobiliare", a declarat Speranta Munteanu, Director, Real Estate Leader, PricewaterhouseCoopers Romania.

Studiul "Emerging Trends in Real Estate Europe 2008", realizat de catre PricewaterhouseCoopers (PwC), indica faptul ca Moscova si Istanbul au fost clasate ca primele doua piete pentru investitii si dezvoltare din Europa, iar pe locurile trei si patru in topul pietelor de investitii se afla Hamburg si Munchen. In topul dezvoltarii aceste doua orase isi inverseaza pozitiile.

Parisul, ce a ocupat primul loc in clasament in ultimii ani s-a distantat de aceasta data, la locul cinci in clasamentul pietelor cu o atractivitate mare a investitiilor si locul 6 din punctul de vedere al perspectivelor de dezvoltare. Potrivit raportului, schimbarea de pe primele pozitii se datoreaza dorintei antreprenorilor de a se dezlipi de orasele “Vechii Europe” si de a “investiga noi piete, precum si de a-si diversifica si dezvolta holding-urile actuale”.

Alte orase listate ca piete puternice pentru achizitii sunt: Lyon, Stockholm si Helsinki. In ceea ce priveste perspectivele de dezvoltare principalele piete sunt: Moscova, Istanbul, München, Hamburg, Lyon, Paris, Praga, Varsovia, Stockholm si Helsinki. In raport se precizeaza ca un factor care ar putea afecta investitiile viitoare si deciziile de dezvoltare este „expansiunea prin definitie” a Europei, ce poate include parti din Orientul Mijlociu si Africa, luand in considerare faptul ca multi dintre cei intervievati au mentionat Abu Dhabi si Dubai ca potentiale piete pentru afaceri.

Una dintre cele mai mari caderi in topul tarilor europene se inregistreaza in cazul Londrei, o favorita dintotdeauna, care a ajuns pe locul 15 in topul investitiilor si respectiv pe 13 in cel al dezvoltarilor. Acest oras, mai mult decat celelalte prezente in studiu, trece printr-o perioada de declin economic similara celei din S.U.A., ce include, de asemenea, o dezordine in sectorul financiar, o scadere in cheltuielile consumatorilor, o scadere a preturilor caselor, o crestere a nivelului indatoririlor personale, a grijilor asupra repunerii in drepturi asupra imobilelor.

"Emerging Trends", studiu ce acopera 27 de piete din toate tarile europene este bazat pe cercetari si interviuri cu peste 500 de lideri din industrie. Raportul contine previziuni atat pentru sectorul proprietatilor private cat si pentru cel al pietelor, impreuna cu informatii legate de piata de capital de real estate precum si despre economie in general.

PricewaterhouseCoopers este prezenta pe piata romaneasca din 1991 avand in prezent o echipa formata din peste 650 de angajati condusi de 15 parteneri. PricewaterhouseCoopers a inregistrat in Romania in anul financiar care s-a incheiat la 30 iunie 2007 o cifra de afaceri de 40,5 milioane dolari. PricewaterhouseCoopers are peste 146.000 de angajati in 150 de tari si ofera servicii de audit financiar, consultanta fiscala si consultanta pentru afaceri, specializate pe diferite sectoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri