Ion Tincu, Prefectului Municipiului Bucuresti, a contestat in Instanta Certificatul de Urbanism emis de Primaria Sectorului 3 privind terenul pe care va fi dezvoltat ParkLake Plaza, cel mai mare mall din Romania, a anuntat unul dintre dezvoltatorii proiectului, Caelum Development .
Motivul invocat de Ion Tincu a fost ca Planul Urbanistic Zonal (PUZ) ar fi “expirat” atunci cand au fost eliberate Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) si Certificatul de Urbanism ce afecteaza terenul. Parklake Plaza urmeaza a fi inaugurat in aprilie 2011 si va fi situat zona de est a Capitalei, in apropiere de Parcul IOR-Titan, fiind dezvoltat de Sonae Sierra si Caelum Development.

"PUD-ul a fost obtinut mult mai tarziu, iar Prefectura Bucuresti a sesizat acest fapt si, pana cand Instanta va lua o hotarare, lucrarile pentru proiect sunt intrerupte. Este mult prea devreme pentru a estima cat va dura intreaga lamurire a acestei situatii", ne-au explicat reprezentantii Prefecturii Bucuresti.

Contactati de Wall-Street, oficialii Caelum Development au declarat ca urmeaza sa analizeze situtia creata precum si implicarea companiei in aceste proceduri, urmand sa stabileasca ulterior pozitia pe care o vor adopta. Pana in prezent, acestia nu au luat legatura direct cu Prefectura.

“Faptul ca Prefectul Capitalei a declarat in mod public ca a asteptat pana in ultima zi (12 septembrie) sa atace aceste hotarari, desi afirma ca 'decizia o luasem cu mult inainte insa nu voiam s-o divulg pentru ca tine de strategia de aparare in Instanta’, nu dovedeste altceva decat ca investitorii seriosi, care urmeaza cerintele legale inainte de a investi bani multi in Romania, pot deveni tinta neintelegerilor dintre autoritati si, aparent, a diferentelor de interese politice”, se mai arata in comunicat.

Reprezentantii Prefecturii au declarat ca data de 12 nu a fost ultima zi si nici nu a fost aleasa din motivele mentionate de dezvoltatorul Caelum, ci a fost insiruirea fireasca a actiunilor.

“Orice incercari de a schimba peste noapte parametrii urbanistici ai terenului si ai zonei sunt de natura a ne aduce prejudicii financiare considerabile si nu fac decat sa se constituie in precedente abuzive fata de investitorii de buna credinta ce aleg sa dezvolte proiecte reale in Romania, tara membra a Uniunii Europene”, se arata in comunicatul dezvoltatorului.

Caelum Development a investit pana in prezent aproape 100 milioane euro in Bucuresti exclusiv pentru cumpararea terenului pe care urmeaza a fi edificat ParkLake Plaza si pentru demararea diferitelor faze de dezvoltare ale proiectului cu termen de executie in anul 2011.

"Orice eveniment care intarzie inceperea lucrarilor la complex are in mod logic consecinte, atat tehnice, cat si pe partea costurilor. Caelum Development urmeaza sa estimeze aceste consecinte in momentul in care se vor clarifica aspectele legate de actiunea Prefectului. Intarzierea inceperii constructiei poate implica crestera costurilor operationale pentru finalizarea la timp a proiectului", ne-au mai explicat reprezentantii Caelum Development .

Caelum Development este un grup de investitii privat irlandez care opereaza in sectorul proiectelor de dezvoltare imobiliara din Europa Centrala si de Est, in special in domeniul proiectelor comerciale si de birouri. Pe piata romaneasca, grupul este prezent din septembrie 2006, in ianuarie 2007 achizitionand terenul Parklake Plaza in colaborare cu Ri Investments. In prezent, portofoliul Caelum Development cuprinde 46 de proprietati (in folosire sau in constructie) in Polonia, Romania, Ungaria si Germania.

Sonae Sierra detine 48 de centre comerciale in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia, cu o suprafata totala inchiriabila de 1,9 milioane metri patrati. Dezvoltatorul mai are 15 proiecte in dezvoltare si 16 proiecte noi in diferite faze de finalizare in Portugalia, Spania, Italia, Germania, Grecia, Romania si Brazilia, cu o suprafata totala inchiriabila de ,21 milioane metri patrati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri