Desi Banca Nationala a Romaniei a hotarat saptamana trecuta relaxarea normelor de creditare, consultantii imobiliarii spun ca aceasta era o masura necesara, insa nu este suficienta pentru a stabiliza piata rezidentiala. Pe acest sector, lucrurile vor continua sa se miste lent, iar sentimentul de incredere in piata va fi cu greu recapatat.
„Modificarea conditiilor de acordare a creditelor ipotecare va produce cu siguranta o revigorare a pietei rezidentiale, insa atat cumparatorii, cat si bancile finantatoare, vor fi mult mai atenti la calitatea produselor din piata si la seriozitatea dezvoltatorilor. Scaderea vanzarilor din octombrie 2008 a afectat dramatic proiectele prost realizate si marketate la fel”, a declarat, pentru Wall-Street, Eduard Uzunov, presedintele companiei de consultanta imobiliara Regatta, adaugand ca, in perioada urmatoare, cererea care se va manifesta va fi simtita doar de catre dezvoltatorii cu experienta si cu proiecte vandabile.

In urma cu trei luni, Uzunov spunea ca institutiile bancare trebuie sa se adapteze la condiitile pietei, astfel incat cei care isi doresc o locuinta sa se poata califica la credite, veniturile populatiei fiind in crestere si influentand direct cererea de produse imobiliare.

Calin Bucur, consultant in cadrul Departamentului Rezidential al Colliers International si coordonatorul echipei care a elaborat indicele BREI (Bucharest Real Estate Index), afirma ca decizia BNR este un pas important catre deblocarea pietei rezidentiale, dar nu este suficient daca privim in viitorul apropiat, mai exact, in urmatoarele doua-trei luni.

„Mai trebuie sa revina increderea end user-ilor (n.r.: cumparatori finali) in piata, acestia sa se foloseasca la maxim de noile reglementari, iar bancile sa se stabilizeze. Dar astfel de lucruri nu se intampla de pe o zi pe alta”, a completat Calin Bucur.

Pe de alta parte, reprezentantii companiei de brokeraj bancar Credit Team insista asupra importantei eliminarii obligativitatii aplicarii testului de stress, care avea rolul de a determina obtinerea unui anumit punctaj aferent scoringului utilizat de institutiile bancare atunci cand aceastea analizeaza solicitarile de credit. In urma punctajului obtinut la scoring se determina si gradul de indatorare.

“Inlaturarea obligativitatii testului de stress va avea fara indoiala un impact pozitiv asupra acelor cumparatori care doreau sa cumpere locuinte dar se loveau de bariera acestui test. In mod similar, faptul ca finantarea devine posibila pentru sume mai mari, va servi si acelor potentiali cumparatori care erau in stand-by, pentru ca se calificau la obtinerea unor credite pe sume prea mici”, ne-a explicat Anda Marian, Head of Residential Department al companiei de consultanta imobiliara MediaCity.

In opinia sa, odata cu amendarea normelor privind creditarea populatiei inasprite anul trecut, o mare parte din utilizatorii finali care nu puteau accesa credite, sau care au stat pana acum in expectativa din cauza confuziei din piata, vor relua demersurile pentru achizitia de locuinte, mai ales pe fondul scaderilor de preturi si ofertelor speciale din piata. Acestia se vor orienta in principal catre locuinte in care se pot muta imediat, precum proiectele finalizate sau aproape de livrare, cu preturi atractive si care sa corespunda intr-o masura cat mai mare nevoilor pe care le au.

“Cu toate acestea, contextul economico-financiar, care a si impus luarea acestor masuri, persista, el nefiind pentru multi o perioada propice planificarii de investii pe termen mediu si lung. De aceea, comportamentul clientilor in procesul de selectie si achizitie va ramane unul precaut”, a incheiat Anda Marian.

Consiliul de administratie al BNR a acceptat pe 15 ianuarie sa elimine obligatia de a aplica teste de stres pentru clientii care solicita credite ipotecare si imobiliare cu garantii ipotecare, dar a mentinut prevederea privind acceptarea veniturilor in functie de cele declarate anul anterior in fisa fiscala, cu o marja de 20%.

BNR a mai stabilit ca in noile norme interne bancile sa prevada un avans minim platit de client la creditele ipotecare si imobiliare, iar imprumutatorii vor putea calcula un grad de indatorare mai mare solicitantilor de credite daca acestia vor garanta imprumuturile cu proprietati imobiliare de buna calitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri