Dupa ce pana in 2008, piata investitiilor imobiliare din Romania a fost dominata de investitorii austrieci, situatia s-a schimbat dramatic anul trecut, cand ponderea majoritara a fost detinuta de fondurile pan-europene, cu 33,3% din totalul investitiilor, aproape 400 milioane de euro, se arata in cel mai recent raport al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.
Volumul total al investitiilor in 2008 a fost de 1,02 miliarde de euro, fata de nivelul record din 2007, de 1,67 miliarde de euro. Achizitiile realizate de investitorii din Austria au reprezentat 2,68% din volumul total, cea mai mare pondere avand-o fondurile pan-europene cu 33,3%, urmate de investitorii din Italia cu 19,5%, Germania 14,4%, Marea Britanie 13%, Franta 8,8% si Portugalia 8,3%.

“Doua fonduri au contribuit la 47,8% din volumul investitiilor de pe piata din Romania, ambele alegand produse investitionale din Bucuresti: RREEF Real Estate, cu 340 milioane de euro pentru proiectul Upground si DEGI, cu 147 milioane de euro pentru Iris Shopping Center. Italienii, cu 19,5% din volumul investitiilor, au fost reprezentati de IGD (Immobiliare Grande Distribuzione) care au cumparat 14 magazine Winmarkt din afara Bucurestiului cu aproximativ 182,5 milioane euro”, se mai arata in raportul CBRE|Eurisko.

Cum s-a investit in imobiliare in 2008


Investitorii britanici au fost reprezentanti de HSBC, prin HSBC European Real Estate Fund, City Capital (Danube Property Fund II) si NBGI Private Equity (NBGI SEE Real Estate). Danube Property a cumparat in toamna cladirea Biharia Office Building, din nordul Bucurestiului, cunoscuta ca fiind sediul Mercedes Romania. Tot in toamna, NBGI Private Equity a preluat Parcul Industrial UTA, valoarea tranzactiei fiind de 18,9 milioane de euro. HSBC’s European Active Real Estate Fund (HEAREF) a achizitionat in vara 50% din actiunile Expo Market Doraly SRL, de la Gheorghe si Dorina Iaciu, in schimbul a circa 70 milioane de euro.

“In conditiile in care o singura tranzactie a reprezentat 33% din volumul anului, scaderea accentuata a investitiilor este mult mai clar reflectata de numarul tranzactiilor: 11 in 2008, fata de 41 in 2007. Acest aspect, corelat cu faptul ca 65% din volumul tranzactiilor a fost realizat prin finalizarea a trei achizitii, confirma prezenta pe piata a unui numar redus de investitori, dar foarte activi si cu putere mare de cumparare”, sustin consultantii CBRE|Eurisko.

Anul 2008 a fost al treilea an consecutiv in care cea mai mare pondere din investitiile realizate a fost indreptata spre piata de retail - 58%, urmata de piata spatiilor de birouri, atat prin achizitii de cladiri independente, cat si parte a unei tranzactii cu proiect mixt (birouri si rezidential). Cea mai importanta schimbare a aparut in ceea ce priveste profilul teritorial al investitiilor realizate in 2008, cand aproximativ 70% din volumul total a vizat produse investitionale din Bucuresti, fata de doar 51% in anul precedent.

Investitiile in imobiliare vor scadea cu 80% in 2009


In ceea ce priveste randamentele, daca in 2004, la momentul primelor tranzactii de birouri, yield-urile erau 12-13%, la sfarsitul anului 2007 nivelul a scazut la 6% - 6,25%, o singura tranzactie fiind realizata la un nivel de sub 6% si anume preluarea cladirii America House de catre Ixis Corporate & Investment Bank, subsidiara grupului financiar francez Natixis. Anul 2008, in special cea de-a doua jumatate, a adus o crestere rapida a yield-urilor, cu pana la 2,25 puncte procentuale in cazul pietei spatiilor de birouri.

Pe acest segment, City Capital, prin intermediul Danube Property Fund II, a achizitionat in prima jumatate a lui 2008 doua cladiri de birouri din zona de afaceri a Bucurestiului (Central Business District) si, respectiv, nordul acestuia. Astfel, pentru cladirea Buzesti Business Center din zona Piata Victoriei a platit 26,7 milioane de euro, iar pentru Biharia Office Building, 16 milioane euro.

Radu Lucianu, CBRE|Eurisko: Sale&leaseback devine o optiune serioasa pentru dezvoltatori

“Chiar daca in 2008 nu a fost nici o tranzactie sale & leaseback, am putea asista anul urmator la mai multe tranzactii in care proprietarul vinde cladirea si o reinchiriaza de la cumparator, alegand astfel sa utilizeze fondurile obtinute imediat pentru capital de lucru, intr-o piata foarte putin lichida”, au incheiat consultantii.

CB Richard Ellis a parasit piata locala, pe care activa din anul 2001 in baza unui contract de franciza, in urma cu doi ani, iar in luna februarie 2008, a preluat compania de consultanta imobiliara Eurisko, in schimbul sumei de 35 milioane de dolari, aceasta functionand acum sub numele CBRE|Eurisko.

CB Richard Ellis are sediul central in Los Angeles si este cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume, raportat la incasarile din 2007. Compania are peste 29.000 de angajati si ofera servicii proprietarilor, investitorilor si chiriasilor prin cele peste 300 de birouri din 50 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri