Programul Prima Casa a provocat "euforie" in cazul proprietarilor de locuinte vechi din Capitala si a dus la aparitia in piata in ultimele doua saptamani a unor oferte de vanzare si cu pana la 20.000 de euro mai mari decat media, potrivit analistilor imobiliari chestionati de NewsIn.
"Ofertele care au aparut in ultimele saptamani sunt cu circa 5.000 - 7.000 de euro mai mari. Exista si cazuri exagerate in care proprietarii cer cu pana la 20.000 de euro mai mult decat pretul initial de acum doua saptamani. Avem de exemplu un apartament de doua camere, intr-un bloc din cartierul Titan, construit in 1974, pe care proprietarul vrea sa-l dea cu 85.000 de euro. Noi am vandut un apartament in acelasi bloc in martie cu 59.000 de euro", a declarat directorul de marketing al agentiei imobiliare Prezident, Daniel Dobre.

Analistii imobiliari pun astfel de oferte "aberante" pe seama euforiei proprietarilor in legatura cu programul Prima Casa. "Sunt proprietari care au prins si perioada in care daca aveau o vizionare pe saptamana era bine. Acum au si 15-20 de vizionari zilnic si au ajuns sa creada ca apartamentul lor valoreaza mai mult, asa ca majoreaza pretul. Astfel de oferte nu vor rezista insa pe piata", a adaugat Dobre.

Un caz similar de majorare a pretului la apartamente dupa lansarea programului Prima Casa se inregistreaza si in alt cartier bucurestean, Berceni. Astfel, pretul unui apartament de doua camere, confort II sporit, intr-un bloc construit in 1984, a ajuns in ultima saptamana din iulie de la 48.000 de euro la 59.000 de euro.

"Toti cei care au apartamente de vanzare sub 60.000 de euro considera ca vor vinde prin acest program, ceea ce nu este adevarat. Daca vor decide sa creasca preturile cu mai mult de 10% nu vor vinde. In piata sunt oameni care vor sa cumpere, dar care nu au creditele aprobate", a declarat directorul Centrului Imobiliar Roman, Lucian Racaru.

Acesta a adaugat ca astfel de "anomalii" prezente pe piata vor disparea intr-o luna. Racaru a explicat ca o majorare de pret a unei locuinte care se inscrie in programul Prima Casa nu este viabila decat in contextul in care exista deja cel putin 3-4 potentiali cumparatori care au si creditele aprobate de catre banci si de catre Fondul de Garantare.

Termenul dat de reprezentantul Euroest, Titel Folea, pentru inlaturarea unor astfel de oferte de pe piata este mult mai scurt. "Daca in urmatoarele doua saptamani nu se vor incheia contracte pe Prima Casa, vor renunta la majorari. Pentru ca programul sa nu functioneze este suficienta o majorare a preturilor la apartamentele vechi si cu 10%", a precizat Folea.

Acesta a adaugat ca in perioada urmatoare valoarea apartamentelor construite inainte de 1980 va scadea considerabil, deoarece le vor concura apartamentele noi care urmeaza sa fie lansate pe piata in anii urmatori. "Acest program guvernamental este sansa proprietarilor de apartamente vechi. In urmatorii ani valoarea imobilelor din anii '60-'70 se va prabusi", a adaugat reprezentantul Euroest.

Si analistul imobiliar Radu Zilisteanu considera ca astfel de oferte nejustificate in ceea ce priveste pretul reprezinta doar o testare a pietei. "Greseala fundamentala provine de la suma de 60.000 de euro impusa de Guvern. Stabilirea acestui plafon a determinat ca valoarea apartamentelor evaluate initial la mai putin de 60.000 de euro sa creasca. In momentul in care programul va deveni complet functional si se vor incheia tranzactii, piata va reintra in normal, iar astfel de oferte vor disparea", a spus Zilisteanu.

Potrivit unui studiu facut public de firma de consultanta Colliers International, programul Prima Casa a dus la majorarea cu pana la 10-15% a preturilor la apartamentele cu doua camere din Capitala. "Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadrau in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului", se arata in document.

Guvernul va finanta Programul Prima Casa si anul viitor tot prin sistemul garantiilor guvernamentale, daca se va dovedi de mare succes anul acesta. Premierul Emil Boc a declarat saptamana trecuta intr-o conferinta de presa, la Bistrita, ca primele semnale legate de derularea acestui program sunt pozitive.

“Eu cred ca e un program care va avea doua efecte pozitive. In primul rand, romanii care platesc chirie 200-300 de euro azi, de maine vor plati aceiasi bani la chirie si vor avea propria casa. In al doilea rand, se dezgheata creditarea in economie pentru ca, iata, cu exceptia unei banci care are un program separat, toate cele 19 banci sunt in program si acorda credite pentru romani. In al treilea rand sa nu uitam ca e un domeniul, al constructiilor, care are o contributie importanta la PIB, el va beneficia, prin aceasta masura, de un sprijin, sa aduca eficienta in economia romaneasca”, a declarat Boc.

Premierul a adaugat ca are informatii ca, la nivelul intregii tari, bancile au adunat circa 10.000 de cereri prin Prima casa la momentul in care a fost lansat programul si urmeaza ca ele sa le puna in practica dupa procedurile bancare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri