Evaluatorul calculeaza valoarea locuintei pornind de la preturile zonei si dotari
In general, valoarea de piata a unui apartament de bloc se detrermina pe baza unor analize care tin cont de preturile unor locuinte similare sau de veniturile pe care le poate genera acea proprietate prin inchiriere.

Explozia preturilor locuintelor construite inainte de 1989 a fost, in ultima perioada, subiectul unor dezbateri aprinse. Un apartament de doua camere de 45 de metri costa 42.000 de euro? Este inadmisibil, ar spune cu naduf multi dintre cei aflati in cautarea unei locuinte.

Vanzatorii sunt insa tari pe pozitii, pentru ca stiu ca cererea este mult mai mare decat oferta, iar atat timp cat exista clienti dispusi sa plateasca pretul cerut, nu au de ce sa-si diminueze pretentiile. Adevarul este ca piata imobiliara va fi mereu influentata de puterea de cumparare. Altfel spus, cresc veniturile populatiei, creste si posibilitatea de a achizitiona o proprietate. si cum bancile se intrec in oferte de credite ipotecare, bani exista in piata. Ca sa nu mai vorbim de sumele aruncate in joc de romanii care lucreaza in strainatate. Iata, asadar, complexul de factori care a facut ca preturile de vanzare sa ajunga la nivelul de azi. Bineinteles ca un apartament se poate evalua si i se poate estima o valoare de piata.

Poate multi sunt tentati sa creada ca rezultatul evaluarii unui apartament de bloc este mult diferit fata de pretul de vanzare. In realitate, diferentele nu depasesc cateva procente, intrucat evaluarea unei proprietati imobiliare tine intotdeauna cont de piata si de evolutia acesteia, spune Adrian Crivii, expert evaluator, presedintele companiei Darian Rom Suisse. De exemplu, pentru a realiza evaluarea unui apartament de trei camere situat in cartierul Titan, specialistii il compara cu altele similiare din aceeasi zona. In functie de dotarile si finisajele proprietatii analizate, se realizeaza corectii in plus sau in minus. Astfel, rezulta o valoare de piata care, in cele mai multe cazuri, se apropie de pretul real de vanzare.

O alta metoda ia in calcul randamentul proprietatii. Adica, pe baza nivelului chiriilor din zona, se calculeaza ce venituri anuale ar putea obtine in acest fel proprietarul apartamentului evaluat. Apoi, se calculeaza rata de capitalizare, care se obtine impartind venitul din inchiriere la pretul de tranzactionare din zona. De exemplu, daca un apartament din Drumul Taberei s-ar inchiria cu 220 de euro/luna, ar insemna ca venitul anual ar fi de 2.640 de euro. Aceasta suma se imparte la pretul de vanzare din zona, obtinandu-se astfel rata de capitalizare. Apoi, venitul din chirii se imparte la rata de capitalizare, obtinandu-se valoarea estimata de piata a apartamentului. Pentru a stabili apoi care dintre cele doua metode va furniza valorea cea mai apropiata de pretul de tranzactionare, se va lua in calcul daca zona unde se afla imobilul este dominata de inchirieri sau de vanzari.

Cosette Tutunea, directorul agentiei Casa-Rom Invest, considera ca un raport de evaluare bine intocmit este in avantajul cumparatorului. Rezultatul evaluarii unei proprietati indica cumparatorului cati bani trebuie sa scoata din buzunar, oferindu-i acestuia o imagine clara asupra valorii apartamentului pe care urmeaza sa il cumpere, spune Tutunea.



Evaluarea unei proprietati imobiliare tine intotdeauna cont de piata si de evolutia acesteia.
Adrian Crivii, presedintele Darian Rom Suisse


Preturi in Bucuresti

Cu cat cartierul in care doriti sa va mutati este mai aproape de centru sau dispune de mai multe spatii verzi si centre comerciale, cu atat pretul de achizitie este mai mare.
SURSA: Agentiile imobiliare
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri